18. februar 2015
Langt færre lemlæstes af landminer
Antallet af ofre for landminer og klyngebomber falder, og ligger nu historisk lavt. Det skriver organisationen Landmine Monitor i deres seneste rapport.
Siden 1999 har Landmine and Cluster Munitions Monitor holdt tal på antallet af ofre for landminer, ueksploderede klyngebomber og andet livsfarligt krigsaffald, der stadig ligger skjult og udgør en trussel for civile, selvom krigen ofte for længst er forbi.
De seneste tal viser, at de glemte våben krævede 3.308 ofre i 2013. Det svarer til omkring ni ofre om dagen i gennemsnit, hvilket er et fald på næsten to tredjedele i forhold til årtusindskiftet, hvor tallet lå på omkring 25 ofre per dag. Selvom vi stadig er langt fra en verden uden landminer, betyder det alligevel samlet set, at tusinder af mennesker hvert år nu undgår at blive lemlæstet eller dræbt af dem.
Fælles forbud mod landminer
Årsagen til faldet er, at mange lande har tilsluttet sig Ottawa-Traktaten fra 1999, der forbyder antipersonel-landminer. Det skete på baggrund af en opfordring fra FN, der lagde vægt på, at minerne ikke skelner mellem ven og fjende, og at de bliver liggende i jorden i mange år, hvor de er årsag til store lidelser blandt civile. Næsten halvdelen af ofrene er børn.
Da traktaten blev underskrevet, lå der omkring 110 millioner miner i jorden verden over, og hvert år voksede antallet med cirka to millioner. Fra starten skrev 89 lande under på, at de ville stoppe med at producere, bruge, opbevare eller levere landminer til andre lande. Samtidig forpligtede landene sig til at rydde alle deres allerede eksisterende minefelter. I dag er gruppen af lande vokset til 162.
I de sidste fem år er omkring 973 km2 minefelter ryddet, hvilket har uskadeliggjort næsten halvanden million antipersonelminer. Desuden blev der fjernet 107.000 panserminer, som er beregnet på at ødelægge kampvogne, og som derfor er ekstremt farlige for civile køretøjer.
Antallet af ofre falder også i flere af de lande, hvor der ligger flest miner, og hvor der i de seneste 15 år har været flest ofre. Heriblandt Afghanistan, Cambodia og Colombia. Men i Syrien går det for tiden den forkerte vej. Landet har ikke underskrevet konventionen mod landminer, og antallet af ofre for miner i det borgerkrigshærgede land er mere end tredoblet fra 2012 til 2013.
Minerydning i Danmark
Danmark har været med i traktaten om at forbyde landminer fra starten, og landet blev erklæret officielt minefrit i 2012, da de sidste 8000 af de miner, som Nazityskland lagde på danske strande under Anden Verdenskrig blev ryddet.
Samtidig spiller Danmark også en aktiv rolle i at fjerne landminer i andre lande. Det sker gennem Folkekirkens Nødhjælp og Danish Demining Group. Begge organisationers arbejde støttes af både private donationer og af dansk udviklingsbistand.