24. januar 2022

Analyse: Møbelvirksomheder vil redde din sofa fra lossepladsen

Der er fart på fast furniture. De billige møbler bliver alt for hurtigt til affald. Men nu er designere og møbelproducenter ved at bremse op.

Flere producenter vil have møbler som din sofa til at have et længere liv. Illustration: Lauge Eilsøe-Madsen

Du har måske hørt om fast fashions aftryk på kloden. Men vores trang til billige møbler, som også går under betegnelsen fast furniture, kommer på samme måde med en stor pris for miljøet og det globale klimaregnskab.

Fast furniture har ofte en dårligere kvalitet og holder derfor ikke ret længe. Den lave pris gør det let hurtigt at skifte hjemmets møbler ud med nye boligtrends. Samtidig er det nemmere at købe noget nyt end at reparere, hvis sofabordet eller reolen går i stykker.

Den tendens kan tydeligt ses på klodens lossepladser, der bugner med brugte møbler, der er svære at genanvende, fordi billige møbler ofte er sammensat af flere slags materialer af lav kvalitet og indeholder overfladebehandling, lim og skadelige kemikalier.

Møbler er i dag en af de hurtigst voksende affaldskategorier. Ifølge USA’s miljøagentur smed amerikanerne 12 millioner tons møbler ud i 2018. Det samme billede tegner sig i EU, hvor 10 millioner tons møbler hvert år ryger ud.

Hvis vi skal løse klimakrisen og gøre vores forbrug bæredygtigt, kommer vi ikke uden om, at det skal være cirkulært. Det handler især om at forlænge sofaens og spisestolenes levetid og at designe dem i materialer, der kan laves om til noget nyt, når de ikke længere har en funktion. Her står møbelbranchen overfor store udfordringer: Møbler er den kategori i vores hjem, der bliver allermindst genanvendt. Ifølge European Federation of Furniture Manufacturers ender op til 90 procent af alle møbler på lossepladsen eller bliver brændt til energi.

IKEA, har som en af verdens største spillere inden for fast furniture for længst erkendt deres ansvar. ’Den cirkulære økonomi starter med en Billy reol’, proklamerer kæden, der har sat sig for at være cirkulære og klimapositive inden 2030. Det betyder bl.a., at alle IKEA’s møbler og boliginteriør skal være lavet af såkaldt fornybare og genanvendte materialer. Indtil videre har de analyseret over 9.500 af deres produkter. Samtidig er IKEA også i fuld gang med at finde nye forretningsmodeller og koncepter, der gør det nemmere for de over 600 millioner årlige kunder at genanvende, reparere og videresælge deres møbler fra den svenske møbelgigant. Senest er ’IKEA Gensalg nær dig’ kommet til. Her tester kæden i første omgang udvalgte steder muligheden for, at kunder kan sælge deres brugte IKEA-møbler tilbage til uden at skulle fragte det hele vejen til et varehus, som deres oprindelige takeback-løsning krævede. Kæden tilbyder nu også, at man gratis kan bestille mindre reservedele online. I 2020 var 14 millioner reservedele med til at forlænge levetiden for Ivar-skabe og andre IKEA-møbler.

Dansk møbeldesign er anerkendt over hele verden for sin kvalitet og tidløse æstetik. Mange af ikonerne fra dansk møbeldesigns guldalder fra 1950’erne til 60’erne er aldrig blevet til affald. De holder stadig. Også deres økonomiske værdi. Det er dog ikke alle, der har råd til en Børge Mogensen sofa eller Wegner-stol. Danske TAKT har derfor sat sig for at skabe langtidsholdbart, skandinavisk design, som flere har budget til. For at holde prisen nede, skal man selv samle møblerne. Men det skulle efter sigende være en mere overkommelig opgave end at stå og svede over en IKEA-brugsanvisning. De miljø-certificerede møbler bliver sendt i flade pakker, det hjælper på CO2-udledningen i transporten. TAKT-møbler er designet til at være lette selv at reparere, enkeltdelene kan skiftes ud, hvis de skulle gå i stykker, og alle materialer kan i sidste ende bruges igen, bl.a. fordi de ikke er blandede og er behandlet med vandbaseret lak. Om de så holder lige så længe, som de gamle danske klassikere, må tiden vise.

Andre møbelvirksomheder bl.a. i Storbritannien er begyndt at tilbyde at afhente deres kunders gamle sofa, så den ikke ender på lossepladsen, men i stedet kan blive genanvendt så vidt muligt. Hvis branchen skal blive fri for affald, kræver det dog ifølge cirkulære eksperter både at fremtidens møbler bliver lavet ud fra den tanke, og at designere og virksomheder her og nu indtænker de billige møbler og andre ting, der allerede står rundt om i de flestes hjem, og som inden for det kommende årti højest sandsynligt skal ud, så de også får et videre liv.

10 mio. tons møbler

bliver hvert år smidt ud i EU.