21. maj 2023

Paradisøer afkriminaliserer homoseksualitet efter næsten to årtiers kamp

En ny lov gør det nu tilladt at være homoseksuel på Cookøerne. Det er afgørende for, at landet kan leve op til sin forfatning og til menneskerettighederne, siger aktivist.

Karla Eggelton, til venstre, ser den nye lov som en vigtig del af, at Cookøerne kan leve op til menneskerettighederne. Foto: Pride Cook Islands

Karla Eggelton, til venstre, ser den nye lov som en vigtig del af, at Cookøerne kan leve op til menneskerettighederne. Foto: Pride Cook Islands

Palmestrande, smukke bjerglandskaber og klare laguner er paradisiske. Men Stillehavets paradisøer er ikke paradis for alle indbyggere. Der er nemlig stor forskel på, om homoseksualitet er lovligt eller ulovligt i de enkelte nationer i regionen.

Lovligheden er til gengæld ikke længere en bekymring, hvis man bor på Cookøerne – en lille ønation, som ligger nordøst for New Zealand. Den 14. april vedtog landets parlament nemlig en lov, som afkriminaliserer homoseksualitet. Det har ellers været forbudt siden 1969, og ”forbrydelsen” kunne straffes med op til fem års fængsel.

”Den skelsættende lovgivning vil for altid blive husket som vores nations anerkendelse af regnbuemiljøet og deres værdi, betydning og retmæssige plads i samfundet,” fortæller Karla Eggelton, der er forperson for LGBT+-organisationen Pride Cook Islands. ”Det handler om menneskerettigheder og lighed for alle”.

Karla Eggeltons organisation er en af to LGBT+-organisationer, som arbejder for regnbuemiljøets rettigheder i østaten. Ifølge hende er den politiske støtte vigtig. Det er nemlig afgørende for, at landet kan leve op til sin forfatning og til menneskerettighederne, mener hun.

”Vi er ekstremt heldige og taknemmelige for at have en premierminister og en regering, som anerkender nødvendigheden af lige rettigheder for alle Cookøernes indbyggere,” fortæller Karla Eggelton.

En lov, som beskytter befolkningen

Loven er ikke kommet til uden modstand. I 2017 forsøgte man faktisk at ændre loven, men det endte katastrofalt. Hidtil havde loven kun forbudt samleje mellem mænd. Men den lov, der skulle løsne op for det, endte med at blive strammere, så samleje mellem kvinder også blev forbudt.

Karla Eggelton fortæller, at arbejdet med LGBT+-folks rettigheder primært har mødt modstand fra særligt religiøse ledere. ”Der har til gengæld ikke været en overvældende modstand fra den bredere befolkning,” siger hun.

Ifølge mediet Cook Islands News var det også en glad og stolt premierminister, som kunne fortælle, at loven var vedtaget.

”Enhver regerings rolle er at beskytte sit folk og deres rettigheder,” sagde premierminister Mark Brown i landets parlament. ”Som regering må vi beskytte hele vores befolknings rettigheder, særligt minoriteterne i vores samfund.”

Artiklen fortsætter under billedet.

Fakta om Cookøerne

  • Cookøerne er en selvstyrende nation i det sydlige Stillehav med politisk forbindelse til New Zealand
  • Cookøerne består af 15 øer
  • Der bor lidt over 17.000 mennesker på øerne
  • Cookøerne har haft selvstyre siden 1965

Den skelsættende lovgivning vil for altid blive husket som vores nations anerkendelse af regnbuemiljøet og deres værdi, betydning og retmæssige plads i samfundet.

Karla Eggelton, forperson for Pride Cook Islands

Som regering må vi beskytte hele vores befolknings rettigheder, særligt minoriteterne i vores samfund.

Mark Brown, premierminister på Cookøerne

Pride Cook Islands markerer den nye lov foran Cookøernes parlament. I midten ses premierminister Mark Brown. Foto: Pride Cook Islands

Arbejder videre for accept og synlighed

Selvom det nu ikke længere er strafbart at være homoseksuel på Cookøerne, er Pride Cook Islands og Karla Eggeltons arbejde ikke forbi.

”Hidtil har vores primære fokus været afkriminalisering,” fortæller hun. ”Nu kommer det til at handle om synlighed, opmærksomhed og accept af vores anuanua- (regnbue, red.) miljø.”

Karla Eggelton forventer, at der bliver nok at tage fat i.

”Ligegyldigt hvorvidt homoseksualitet er lovligt i et land eller ej, vil LGBT+-miljøet til syvende og sidst altid stå overfor forskellige slags diskrimination, så vores arbejde er at være en synlig støtte til dem, som kæmper med at føle sig til rette.”

I år var der pride-dag på Cookøerne den 17. maj – men i fremtiden bliver det den 14. april, dagen for den nye lovgivning, som bliver fejret som Cookøernes nationale pride-dag.