13. august 2023

Selvmord er ikke længere strafbart i Ghana: ”Vi skal ikke dømme dem, der er i nød”

I flere lande er det stadig ulovligt både at begå selvmord og at forsøge på det. Men efter 15 års hårdt arbejde er det nu blevet lovligt i Ghana, og det gør det muligt at hjælpe mennesker i krise. Nu går Ghana forrest for at hjælpe andre afrikanske lande med at afkriminalisere selvmord.

I Ghana har selvmord været kriminelt siden kolonitiden, men nu er det endelig blevet afkriminaliseret, som gør det muligt at hjælpe mennesker i livskrise. Grafik: Lauge Eilsøe-Madsen

I Ghana har selvmord været kriminelt siden kolonitiden, men nu er det endelig blevet afkriminaliseret, som gør det muligt at hjælpe mennesker i livskrise. Grafik: Lauge Eilsøe-Madsen

Ethvert selvmord er en tragedie, og det er et stort og globalt problem. Hvert år mister 700.000 mennesker livet som følge af selvmord, som gør det til den femtende hyppigste dødsårsag på verdensplan. Men selvmord kan forhindres, hvis mennesker i krise får hjælp.

Derfor er det en stor sejr, at selvmord er blevet afkriminaliseret i Ghana i marts. Faktisk er Ghana det fjerde land i år, der lovliggør selvmord. Det drejer sig også om Malaysia, Pakistan og Guyana.

”Vi kan ikke bede mennesker, der er i selvmordskrise, om at betale en bøde eller sætte dem i fængsel,” siger Joseph Osafo, der er leder af Institut for Psykologi på universitetet i Accra og direktør for Center for Selvmordsforskning i Ghana.

I 15 år har han arbejdet for at afkriminalisere selvmord i Ghana, hvor man indtil nu har straffet selvmordsforsøg med en bøde.Hvis den ikke kunne betales, var straffen op til tre år i fængsel.

”I denne del af verden, især i Ghana, er en af grundene til, at folk ønsker at tage deres liv, at de går igennem en økonomisk krise. Så vi slår dem i ansigtet med dobbelt smerte,” siger Joseph Osafo.

Ovenikøbet indebar loven, at hvis en person mistede livet til selvmord, blev deres testamente i nogle tilfælde ugyldiggjort, og mange kirker nægtede at begrave vedkommende.

”Vi skal ikke dømme dem, der er i nød. En sådan lov er en manifestation af et samfund, der ikke bekymrer sig om sine borgere,” siger Joseph Osafo.

Professor Joseph Osafo


I 15 år har han arbejdet for at ændre lovgivningen i Ghana, så det er muligt at hjælpe personer med selvmordstanker.

For hver person, der mister livet til selvmord,

har yderligere tyve prøvet at tage sit eget liv.
Saving lies, reducing stigma

Selvmord i Ghana

Den seneste måling af selvmord fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, viser, at der er 10 selvmord per 100.000 indbyggere i Ghana, som er lige over det globale gennemsnit.

Men Joseph Osafos forskning viser et andet billede. Hans grove skøn er, at 20 procent af unge mellem 14 og 19 år har forsøgt selvmord i Ghana indenfor det seneste år.

Et levn fra kolonialismen

Selvmord har været kriminelt i mange lande verden over, og det blev eksempelvis først lovligt i England i 1961 og i Irland i 1993. I Ghana er loven et levn fra den britiske kolonialisme.

”Hvis du valgte at nægte kongen eller dronningen dine tjenester ved at ville dø, så skulle du straffes,” siger Joseph Osafo.

Sidenhen fandt den opfattelse sin plads i religiøse og traditionelle forestillinger i Ghana. Hvis du forsøgte at dræbe dig selv, blev du set som asocial i den forstand, at du var ligeglad med, hvad dine handlinger ville gøre ved andre, forklarer han.

”Du blev fordømt af loven. Du blev fordømt af samfundet. Og det tredje niveau af fordømmelse var faktisk de religiøse grupper, for Ghana er et meget religiøst land,” siger Joseph Osafo.

Derfor var loven, der gjorde selvmord kriminelt, en stor barriere for, at mennesker med selvmordstanker kunne få hjælp.

”Nu skal forebyggelsesprogrammerne udrulles, og mange skal uddannes i, hvordan vi bedst hjælper mennesker, der er selvmordstruede,” siger han.

På Center for Selvmordsforskning fortsætter Joseph Osafo og hans team med at undersøge, hvordan Ghana fremover skal forebygge selvmord. Netop nu ser de på effekten af rådgivning på skoler.

På tværs af samfundet

Joseph Osafo ved, hvad han taler om. Han har forsket i selvmord i Ghana siden 2006, indsamlet data og sendt anmodninger til parlamentet om at ændre loven gentagende gange. Han har samlet beviser for, at afkriminalisering kan forhindre selvmord, som ligger til grund for lovændringen.

Og forskning tyder på, at selvmordsraterne har tendens til at falde, når der bliver lovligt.

For at sætte fokus på den mentale sundhed i landet har Joseph Osafo samlet partnere i sundhedsvæsnet, parlamentet og i religiøse kredse, der sammen har udbredt viden om psykiske lidelser, der ofte er årsag til selvmord.

”Vi er mange, der har arbejdet hårdt på at opbygge et momentum og lægge pres på politikerne,” siger Joseph Osafo.

Og især kirkerne har været meget hjælpsomme, fortæller han.

”Kirkerne har lånt os deres prædikestole, til at fortælle om mental sundhed. Vi blev inviteret fra kirke til kirke,” siger Joseph Osafo. ”Selv islamistiske grupper har været støttende, og jeg tror ikke, at kampen for at forbedre mental sundhed i Ghana kan klares uden dem.”

Deler gode erfaringer

Også Pakistan og Guyanas nylige ændringer af deres selvmordslove har inspireret i Ghana, som allerede nu deler deres succes med andre lande i den afrikanske region.

For i 17 lande er det stadig kriminelt at tage sit eget liv, og flere af de lande ligger i Afrika. Derfor arbejder Joseph Osafo nu videre på det afrikanske kontinent.

”Vi er allerede begyndt at holde møder og dele ideer om, hvordan man kan afkriminalisere selvmord i Afrika-regionen. Da vi startede, var der fire, nu er mange flere med, og det udvides gradvist,” siger han.

Nigeria, Cameroun, Congo, Gambia, Madagaskar, Uganda, Den Centralafrikanske Republik, Senegal og Kenya, opremser Joseph Osafo. Faktisk har den statslige menneskerettighedskommission i Kenya for nyligt anmodet om at ændre selvmordsloven.

Til september begynder en serie af webinarer, hvor hans kolleger i de forskellige lande skal høre om, hvordan det er lykkedes at afkriminalisere selvmord i Ghana.

”Vi har erfaringer, der kan bruges i andre lande,” siger Joseph Osafo. ”Det vi har gjort i Ghana, kan give genlyd”.


Har du brug for hjælp?
Hvis du har selvmordstanker eller er pårørende til en selvmordstruet, kan du få anonym rådgivning hos livslinien.dk eller på telefon 70 201 201. Hvis det er akut, skal du ringe 112. 

 

Et enkelt land har gjort selvmord ulovligt

Selvom der er en dominoeffekt i gang, hvor blandt andet Indien, Singapore, Pakistan og Malaysia har afkriminaliseret selvmord, gik det en anden vej i Jordan, som gjorde selvmord kriminelt i april 2022.

Verdens mest religiøse land

I Ghana er omkring 70 procent kristne, 20 procent muslimer og de sidste ti procent fordeler sig på andre religioner.

I en Gallupmåling fra 2012, blev Ghana målt til at være verdens mest religiøse land

 

1 ud af 100 dødsfald er et selvmord globalt

Faktisk mistede flere livet til selvmord i 2019 end til malaria og manddrab.

3 ud af 4 selvmord

skete i mellem- og lavindkomst lande i 2019