13. januar 2020

Succes for Schwarzeneggers solcelleplan

Californien var nogle af de første til at satse massivt på solceller. I dag er teknologien slået igennem og stormer stadig frem på verdensplan.

Opsætning af solceller i Colorado. Foto: CCBY GPA Photo Archive

Opsætning af solceller i Colorado. Foto: CCBY GPA Photo Archive

Solceller installeret på en million hustage. Det var planen, som den tidligere guvernør for Californien Arnold Schwarzenegger underskrev i 2006. Og lige inden årtiet gik på hæld, kunne den gamle actionhelt så markere, at planen ikke bare er blevet virkelighed, men langt har overgået de oprindelige visioner.

I 2006 var det tanken, at der i løbet af ti år skulle installeres solceller med en kapacitet på i alt tre gigawatt, og dette mål blev nået allerede i 2015. Siden er solcellerne fortsat med at boome, så der i dag er installeret ni gigawatt. Det svarer til seks store gasfyrede kraftværker, skriver branchemagasinet Solar Power World Online, som også beregner, at solcellerne sparer klimaet for 22 millioner tons CO2 årligt.

”For 13 år siden satte vi os et kæmpe mål. Både republikanere og demokrater støttede op om målet, fordi vi forstod, at store mål, der er værd at gå efter, er vigtigere end politik,” sagde Schwarzenegger til en fejring af planens succes.

Californien er langt fra de eneste, der har fået smag for solenergi. Alene i 2018 satte Kina over fire gange så mange solceller op som hele USA. Det handler ikke kun om politik, miljø og klima, men også om penge. Prisen på en solcelle er faldet med 99 procent siden 1980, og samtidig er solcellerne nu bedre til at omdanne solens lys til energi, skriver det amerikanske eliteuniversitet MIT.

De enorme prisfald betyder, at solceller i dag er blevet hverdagseje og faktisk er en billigere måde at producere strøm på i solrige lande end kul, olie og atomkraft.

Solenergi er dog stadig kun en lille del af verdens samlede energiproduktion, og de kan ikke løse hele klimaproblematikken alene, fordi det kun er omkring halvdelen af verdens brændstof, der bruges på at producere elektricitet og varme. Men med den kraftige vækst i solceller forventes de at spille en af hovedrollerne i klimaindsatsen fremover.