05. februar 2018

Sultkatastrofe forhindret i Somalia

Der var lagt op til den helt store hungersnød i Somalia i 2017, men krisen blev afværget. Nu lægger landet en plan for at undgå nye sultkatastrofer.

Foto: CCBY FMSC

Foto: CCBY FMSC

Det var ikke falsk alarm, da nødhjælpsorganisationer i starten af sidste år advarede om, at 2017 kunne blive et år med hungersnød i Somalia efter lang tids tørke. Frygten var en gentagelse af 2011, hvor manglen på regn gik hårdt ud over afgrøder og husdyr, hvilket førte til, at over en kvart million mennesker sultede ihjel.

Men i 2017 blev advarslen hørt i tide, både i og uden for Somalia. Selvom mange mennesker blev drevet på flugt fra de tørkeramte områder, og omkring 800.000 personer stadig er på sultegrænsen, er det indtil videre lykkedes at afværge de meget store tab af menneskeliv.

Det er sket takket være en fælles indsats, som ifølge FN har været uden fortilfælde. Blandt andet har humanitære organisationer været i stand til at uddele nødrationer, i kraft af økonomisk støtte fra en række lande, ikke mindst gennem EU. Men selvom det internationale samfund har hjulpet Somalia, er det også langt hen ad vejen landets egen regering, der denne gang har spillet en afgørende rolle, sagde FN’s nødhjælpskoordinator, Mark Lowcock, på en pressekonference i Mogadishu i tirsdags.

”I dag har Somalia mere effektive institutioner, end landet har haft i årtier. Siden 2012 har der været fremgang med at skabe fred og opbygge en stat. Det har nu skabt en tilstand, hvor målrettede indsatser kan gøres for at definere og implementere løsninger, så Somalias borgere forhåbentlig ikke skal udsættes for risikoen for hungersnød igen,” sagde nødhjælpskoordinatoren.

Han understregede dog også, at det vil kræve både fortsat humanitær indsats og langsigtet udvikling i Somalia, før landet for alvor kan slippe ud af sultens skygge.

På pressemødet lancerede Somalias regering en plan for, hvordan landet selv vil gøre sig mere modstandsdygtigt mod de tørker, der igen og igen rammer Afrikas Horn.