07. februar 2021

Asien kvitter kullet: Aflyser kraftværker på stribe

Planlagte kulkraftværker bliver aflyst af Asiens største nye økonomier. Vedvarende energi er nu også en god forretning.

De aflyste kulværker løber op i næsten 45 gigawatt, som svarer til hele Tysklands kulkapacitet. CCBY: Zach Frailey. De aflyste kulværker løber op i næsten 45 gigawatt, som svarer til hele Tysklands kulkapacitet. CCBY: Zach Frailey.

Fire af Asiens største nye økonomier – Bangladesh, Filippinerne, Vietnam og Indonesien – har annulleret planlagte kulkraftværker, som tilsammen løber op i næsten 45 gigawatt, viser en ny analyse fra Global Energy Monitor. Det svarer til hele Tysklands kulkapacitet.

Det er gode nyheder for klimaet, da afbrændingen af kul er en af de største udledere af drivhusgasser.

Bangladesh startede sidste år med at aflyse planlagte kulanlæg på i alt 23GW. Senere blev der i Vietnam forslået en annullering af næsten halvdelen af ​​Vietnams planlagte kulkraft. Filippinerne foreslog derefter en suspension af nye kulkraftværker, som kan føre til en aflysning af 9,6 GW, samtidig med at den Indonesiske regering også meddeler aflysning af kulkraftværker.

Bølgen af aflyste kulkraftværker sker i takt med, at vedvarende energi er blevet billigere og en bedre forretning. Sydøstasiens marked for vedvarende energi er 205 milliarder dollars værd i de næste 10 år, anslår en ny rapport fra Greenpeace Japan.

45 Gigawatt

De annullerede 45 gigawatt svarer til hele Tysklands kulkapacitet.

Det er gode nyheder for klimaet, at planer om kulkraftværker bliver annulleret, da afbrændingen af kul er en af de største udledere af drivhusgasser.