08. september 2011

Både børn og grønthandlere vinder i flygtningelejre

Børnene på Afrikas Horn skal have mad. Og de handlende i flygtningelejrene skal have noget at leve af. Derfor uddeler Red Barnet i stedet for mad kuponer, der kan veksles til friske grøntsager hos lokale handlende.

De lokale grønthandlere i flygtningelejre for ofre for hungersnøden på Afrikas Horn sælger til deres naboer i lejren. Betalingen er kuponer, som Red Barnet har uddelt. Foto: Helle Kjærsgaard

De lokale grønthandlere i flygtningelejre for ofre for hungersnøden på Afrikas Horn sælger til deres naboer i lejren. Betalingen er kuponer, som Red Barnet har uddelt. Foto: Helle Kjærsgaard

Hvis de børn, der er ramt af sultkatastrofen på Afrikas Horn, skal overleve, skal de have akut hjælp. Red Barnet behandler de underernærede børn og sørger for, at de får rent vand, mad og medicin i flygtningelejrene og på sundhedsklinikker i de hårdt ramte områder i hele regionen.

Den vigtige mad

Behandlingen af de svært underernærede børn, som tager omkring en måned, består af særlig nærende mad – f.eks. en vitamin- og mineralholdig jordnøddepasta med de næringsstoffer, som små børn har behov for.

I stedet for at uddele mad, giver Red Barnet kuponer. De kan veksles til friske grøntsager og frugt hos de handlende i lejren, som selv er flygtninge. Det innovative projekt har flere formål: Det reducerer underernæring hos børn, giver flygtningene medbestemmelse og hjælper dem til at tjene til dagen og vejen.

Akut og langsigtet hjælp

Red Barnet har arbejdet i Østafrika i mere end 20 år og kender derfor regionen rigtig godt. Desuden har Red Barnet mere end 90 års erfaring med katastrofesituationer, som den der finder sted på Afrikas Horn lige nu.

Akut sørger Red Barnet for mad, vand og medicin, samt støtte til de familier, der har mistet deres indkomst på grund af tørken.

Og det langsigtede arbejde går på at mindske konsekvenserne ved tørke. Befolkningen har brug for at lære nye metoder til at forebygge og forberede sig på katastrofer – for eksempel ved at beskytte vandkilder, dyrke tørkeresistente afgrøder og finde alternative indtjeningsmuligheder for at undgå sult i fremtiden.

 

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.