08. september 2011

Banebrydende minerydning sikrer jorden i Congo

Miner og ueksploderet ammunition ligger spredt i Congos frugtbare landbrugsjord efter borgerkrigen, som siden 1997 har hærget landet. Men på grund af en revolutionerende minerydningsmaskine kan bønderne igen dyrke jorden uden livet som indsats.

“Da vi vendte hjem efter krigen, lå der landminer og bomber overalt. Vi vidste ikke, hvor landminerne lå, før end der var nogen der trådte på dem og døde ude på marken. Efter disse oplevelser var vi bange for at dyrke jorden her. Det var en svær tid for os, indtil Folkekirkens Nødhjælp kom”, fortæller Luba Makamba, som er konstitueret leder i Kabumba – en lille landsby i den østlige del af Den Demokratiske Republik Congo.

Med minerydningsmaskinen ”Mini Mine Wolf”, som ligner en lille mejetærsker, kan bønderne igen dyrke jorden – uden at risikere liv og lemmer. Som navnet antyder, har Mini Mine Wolf meget til fælles med sin navnebror: Den er robust, effektiv og meget tilpasningsdygtig i forhold til sine omgivelser. Med sine fem meter i længden, to meter i højden og en vægt på otte tons er Mini Mine Wolf slet ikke så ”mini” endda. Og til forskel fra sin navnebror hyler den ikke – den brøler. Den har en V6 dieselmotor, og den hakker både landminer og kraftig vegetation i stykker med sin harvelignende tromle.

Minetærskeren, Mini Mine Wolf, kan fjernstyres fra op til en kilometers afstand og kan destruere landminer og andre farlige objekter, mens operatøren forbliver i sikkerafstand. Under de mest optimale omstændigheder kan Mini Mine Wolf gennemsnitligt rydde mellem 5.000 og 12.000 kvadratmeter om dagen, hvilket betyder, at der kan ryddes mere end 1.000.000 kvadratmeter jord om året, hvis maskinen er i gang fem dage om ugen. Lokalsamfundene kan således få hvad der svarer til 120 fodboldbaner tilbage – 10 om måneden – hvor de kan dyrke jorden og høste afgrøder.

I den østlige del af Congo er størstedelen af befolkningen afhængige af landbrug. Netop af derfor forsyner Folkekirkens Nødhjælp udvalgte bønder i lokalsamfundene med frø, værktøj og viden om landbrug, så de kan udnytte det til deres fulde potentiale, når jorden er ryddet for farlige objekter.

“Nu er livet meget bedre”, siger Luba Makamba. “Nu dyrker vi vores egne marker igen. Folk er ikke bange mere.”

Mine Wolf

  • Minerydningsmaskinen Mine Wolf er et samarbejde mellem Folkekirkens Nødhjælp og Swedish Civil Contingencies Agency (MSB)
  • Den er pt. den mest effektive metode til rydning af jorden
  • Fås i 3 størrelser: Mini, medium og stor
  • I brug i DR Congo siden 2009
  • Kan bearbejde 5.000-12.000 m2 om dagen afhængigt af forholdene
  • Fjernbetjent, dvs. ingen fare for minerydderen
  • Tromle- eller kultivatorlignende arbejdsredskab kan monteres afhængigt af forholdene
  • Tromlen kan skære gennem vegetation på op til 15 cm i diameter.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.