01. september 2016

Bedre behandling til Vietnams misbrugere

Vietnam er ved at ændre sin tilgang til behandling af stofmisbrugere, og en lille dansk organisation har en finger med i spillet.

Vietnams regering godkendte i 2013 en ny og skelsættende plan for behandling af stofmisbrugere. Behandlingen skal fremover være baseret på evidens og internationalt anerkendte standarder.

Det er en markant ændring i et land, hvor misbrugere, herunder børn og unge under 18 år, mere eller mindre obligatorisk er blevet låst inde på rehabiliteringscentre for voksne – i helt op til 5 år.

Disse centre mindede ofte om arbejdslejre og behandlingen var ineffektiv. Ifølge de vietnamesiske myndigheder, vendte flere end 90 procent af misbrugere tilbage til stofmisbruget indenfor 18 måneder efter udskrivelse.

Den danske organisation NGO Fontana blev på den baggrund i 2005 inviteret til at reorganisere et behandlingscenter efter internationalt anerkendte principper samt uddanne og træne centerets medarbejdere.

Det skabte gode resultater og NGO Fontana har fået flere henvendelser fra misbrugscentre og Vietnams regering, der ønsker at gøre brug af metoderne.

“Vi arbejder intensivt med fortalervirksomhed, ligesom vi på flere områder har inddraget erhvervslivet i Vietnam og etableret alliancer med mange andre aktører. Samlet set har vi og vore partnere undervejs oparbejdet en rigtig god synlighed i Vietnam, som er med til at rykke ved indsatsen,” fortæller Preben Hansen, som er formand for NGO Fontana.

NGO Fontana har nu uddannet og trænet flere end 500 sundhedsmedarbejdere på 50 behandlingscentre og hiv/aids sundhedsklinikker i Vietnam, hvor det er lykkedes at nedbringe raten for tilbagefald til stofmisbrug markant.

Stofmisbrug i Vietnam

Vietnam har 92 millioner indbyggere. Det skønnes at der i 2015 var mellem 340.000 og 485.000 stofmisbrugere i landet.

Brug af sprøjter i forbindelse med stofmisbrug er udbredt i Vietnam og regnes for en af hovedårsagerne til spredning af hiv/aids i landet.

FN anslår, at antallet af hiv-smittede i Vietnam er mere end fordoblet på de sidste seks år, fra 122.00 til 280.000 hiv-smittede i 2015.

Artiklen blev bragt i Metroxpress Torsdag d. 1. September 2016.

IMG_6912