30. august 2012

Costa Rica tjener penge på regnskoven

For få år siden var skovene i Costa Rica tæt på at blive udryddet. Nu rejser turister fra hele verden til det mellemamerikanske land for at opleve den fantastiske regnskov. Det har danskerne noget af æren for.

I nationalparken Tortuguero i Costa Rica bidrog danskerne mellem 1989 og 1992 til beskyttelsen af 72 kvadratkilometer regnskov. Regnskoven er i dag flittigt besøgt af turister fra hele verden. Foto: Julie Helquist

I nationalparken Tortuguero i Costa Rica bidrog danskerne mellem 1989 og 1992 til beskyttelsen af 72 kvadratkilometer regnskov. Regnskoven er i dag flittigt besøgt af turister fra hele verden. Foto: Julie Helquist

For 30 år siden havde Costa Rica en af de værste afskovningsrater i Latinamerika. Store dele af regnskovene blev afbrændt ned og omdannet til bananplantager og græsgange til kvæg.

Men Costa Rica ændrede kurs. I løbet af de sidste to årtier har landet brandet sig selv som et mekka for regnskovsturisme og har opbygget en hel industri omkring det. Hjulpet godt på vej af flere internationale bistandsorganisationer begyndte den voksende turistindustri i Costa Rica at sælge naturoplevelser og ikke mindst regnskoven til turister.

Det årlige antal turister i landet gik fra 329.000 i 1989 til over to millioner sidste år. I dag er landet et af de eneste lande i regionen, hvor skovene breder sig igen, og landet er verdenskendt for sine naturoplevelser. Den amerikanske organisation Ethical Traveller har placeret Costa Rica på sin liste over verdens ti bedste etiske rejsedestinationer i 2011 og 2012 på grund af udviklingen af økoturisme.

»Costa Rica er et eksempel på at det rent faktisk kan lade sig gøre at tjene penge på naturbevarelse,« siger Thomas Ratchje, CSR koordinator hos Horisont Rejser.

Danskerne har faktisk en lille aktie i landets grønne udvikling. Tilbage i 1989, da store dele af Costa Ricas regnskove var ved at forsvinde, indledte den danske miljøorganisation Verdens Skove (dengang Regnskovsgrupppen Nepenthes) en indsamling for at bevare landets regnskove. Flere end 200.000 danskere købte et regnskovsbevis og var med til at bevare 72 kvadratkilometer regnskov i Costa Rica.

Danskernes Regnskov er i dag blevet en vigtig del af nationalparken Tortuguero og besøges flittigt af turister fra hele verden.

»Hvis regnskoven skal bevares på lang sigt, skal skoven have en værdi for de fattige mennesker, der bor i og omkring skoven. Costa Rica har vist, at turisme kan skabe en vigtig indtægt. Det er en tilgang, som vi forsøger at udbrede til andre lande, hvor regnskovene stadig er truet,« siger Nanna Brendholdt Thomsen, forkvinde for Verdens Skove.

Regnskovsbeviserne fra Verdens Skove støtter i dag bevarelse af regnskoven i Nicaragua, i et område lige på den anden side af grænsen for Danskernes Regnskov i Costa Rica. Verdens Skove har allerede samlet næsten en million kroner ind til bevarelse af området i Nicaragua gennem salg af regnskovsbeviser.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.