11. februar 2024
Det første eks-sovjetiske land har gjort homoægteskaber lovlige
I mere end et halvt århundrede var Estland en del af Sovjetunionen, som kriminaliserede homoseksualitet. Men siden Sovjetunionens fald er der sket store fremskridt, og nu har Estland tilladt ægteskab mellem par af samme køn – og vender dermed Rusland ryggen.
"Jeg vil synge til et homobryllup," står der på skiltet. I 2023 blev Baltic Pride afholdt i Estlands hovedstad, Tallinn. Foto: Tiiu Heinsoo
I Estland er der måske lidt flere end normalt, som har fået en bryllupsinvitation i postkassen. For da kalenderåret skiftede til 2024, trådte nye regler i kraft, der betyder, at forelskede af samme køn nu kan blive gift i det baltiske land.
Der er 35 lande i verden, som tillader homoægteskaber, men Estland er det første eks-sovjetiske land på listen.
”De ændrede ganske enkelt ordlyden i familielovgivningen. Før gjaldt det, at ægteskab kun kunne indgås mellem en mand og en kvinde, men nu kan det indgås mellem personer,” lyder det fra Kelly Grossthal, som arbejder med love og regler i menneskerettighedsorganisationen Estonian Human Rights Center.
De nye regler betyder, at homoseksuelle, gifte par har fået de samme rettigheder som heteroseksuelle, gifte par, blandt andet muligheden for at kunne adoptere.
Det vilde vesten
”Det er vigtigt at huske, at Estland var en del af Sovjetunionen i over et halvt århundrede,” siger Kelly Grossthal på en videoforbindelse fra det baltiske land.
”Forhold mellem to af samme køn, især forhold og sex mellem mænd, var ulovligt. Det var strafbart. Mænd blev sendt i fængsel, de kunne blive dømt. Det narrativ var en stor del af vores historie, og de generationer er ikke særlig gamle. Jeg var 12 år gammel, da USSR kollapsede, så jeg kan huske denne her mentalitet, at især homoseksuelle mænd var en trussel mod vores samfund, traditionelle værdier og vores familier.”
Kelly Grossthal fortæller, at cirka 107 mænd blev slæbt i retten for homoseksualitet.
Men rigtig meget ændrede sig, da Sovjetunionen brød sammen i 1991, og Estland igen blev uafhængigt.
”For at være ærlig, så var 90’erne i Estland ligesom det vilde vesten. Folk kom fra et meget restriktivt samfund til et samfund, hvor man kunne gøre hvad som helst. Det var også en tid, hvor der endelig åbnede en masse homobarer i hovedstaden Tallinn,” siger hun.
”Det er ikke, fordi det pludselig var okay at være homoseksuel, men der var ikke så stor diskussion om bøsser og lesbiske, for alle ville bare være frie. Jeg tror ikke, folk tænkte særlig meget på rettigheder og lovgivning på nogen måde, for det handlede mere om at nyde friheden for første gang.”
Står sammen mod en ydre fjende
Inden de nye regler trådte i kraft, har par af samme køn kunnet blive ”registrerede partnere” i Estland. Den lovgivning trådte i kraft i 2014, og det var efter langvarig, ophedet debat om LGBT+-rettigheder. Nogle år forinden havde der endda været voldelige protester, fortæller Kelly Grossthal.
Men da de nye regler for homoægteskaber blev vedtaget i juni 2023, førte det hverken til store, demonstrationer, voldelige protester eller splittelse i samfundet.
“Det skete meget hurtigt,” siger Kelly Grossthal. ”Min hypotese er, at grunden til, det ikke mødte stor modstand, er, at vi var mere bekymrede for de ægte sikkerhedstrusler i vores samfund. Debatten handlede ikke i så høj om fjenderne inde i selve landet, vi diskuterede i højere grad fjenderne udenfor, og hvad vi kan gøre for at beskytte Ukraines frihed,” siger hun.
Rusland invaderede Ukraine i februar 2022 og indledte en krig, der stadig er i fuld gang. Estland er naboland til Rusland.
”Rusland spiller en stor rolle i vores hverdag. Uanset hvad, vi gør, bliver vi nødt til at tænke på det her land, som er fjendtlig mod os og har været det i århundreder,” siger Kelly Grossthal.
Selvom ægteskabet er et skridt i den rigtige retning for LGBT+-rettigheder, er der stadig fremskridt, som lader vente på sig i Estland.
”Vi bliver nødt til at stoppe hadtale, især hadtale på nettet, for det har potentiale til at afføde kriser i det virkelige liv,” siger Kelly Groosthal.
Og selvom forelskede af samme køn nu kan blive gift, kan de ikke blive viet i en kirke.
●Holland var det første land i verden til at tillade ægteskab mellem to af samme køn. Det trådte i kraft i 2001.
●I Danmark blev det muligt for par af samme køn at blive gift i 2012.
Siden 1989 havde par af samme køn kun haft muligheden for at indgå i et ”registreret partnerskab.”
53 procent
Det viser en undersøgelse, Estonian Human Rights Center lavede i foråret 2023.