02. december 2015

Digitale unge bekæmper klimaforandringer i Afrika

Afrikanske unge inspirerer hinanden til klimaløsninger på tværs af kontinentet, ved hjælp af sociale medier på smartphones og laptops.

Beira synker

Beira synker

“Climate change is killing Africa, #youthbaton is here to make a change”. Kenyanske Stephen Kennedys besked på Twitter sætter unægtelig et højt ambitionsniveau for miljøorganisationen VedvarendeEnergis ungdomsprojekt, der involverer unge fra Kenya, Mozambique, Burkina Faso og Mali. Men udtalelsen viser også det drive, de unge besidder, og som projektet nyder godt af, nu hvor de første klima-aktiviteter har fået gang på den afrikanske jord.

Designer og udfører egne projekter

I projektet ”Youth takes the Baton for a Green Future” (Unge griber stafetten for en grøn fremtid) skal de unge i løbet af de næste to år selv udvikle 16 forskellige kampagner, hvor de selv tager konkret handling mod klimaforandringer og miljøproblemer. Kampagnerne handler om grøn energi, sanitet, afskovning og affald. VedvarendeEnergi har engageret sine partnerorganisationer i de fire lande til at styre projektet, men det bliver de mere løst organiserede lokale netværksgrupper af unge, der skal sørge for, at aktiviteterne bliver planlagt og ført ud i livet.

Koordinerer indsats på sociale medier

Til den teknologiske del af projektet har VedvarendeEnergi fået udviklet en digital platform – et såkaldt ”Social Media Dashboard”.

Platformen findes på hjemmesiden www.youthbaton.org. Her kan de unge på tværs af det enorme kontinent udveksle erfaringer og give gode ideer til klimaaktiviteter videre til hinanden via en række forskellige sociale medier. Et filmklip på Youtube eller et foto på Instagram er fx velegnet til at sætte billeder på en bestemt aktivitet, der så kan inspirere unge i de andre lande til at gøre noget lignende. På Twitter og Facebook kan de unge i højere grad diskutere og evaluere hinandens aktiviteter.

Unge rydder op i byen

Den første kampagne om grøn energi er allerede løbet af stablen og er nu afløst af emnet sanitet. I Maputo, hovedstaden i Mozambique, har de unge taget fat på problemer med affald i drænsystemer. Beskidte og stillestående dræn er en sundhedsfare for lokalbefolkningen, især i forhold til diarré, malaria og kolera, og derfor satte ungdomsgrupperne sig for at arrangere en ”Cleaning Day” i bydelen Ka Maxakeni. Her mødte både kvinde- og ungdomsgrupper op for at fjerne affald fra drænene. Kampagnen fik også støtte fra de lokale myndigheder.

Drive og stærk holdånd

#YouthBaton blev skudt i gang med en workshop, som blev afholdt i Nairobi, Kenyas hovedstad. Her mødtes både repræsentanter fra partnerorganisationerne og ungdomsgrupperne.

På workshoppen blev de unge både undervist i at udvikle kampagnestrategier og udforme kampagner. Det lykkedes særdeles godt. Ikke mindst takket være mentaliteten blandt de unge. ”Det var svært ikke at blive bjergtaget af de unge menneskers power og gåpåmod, deres omgang med ord og deres drive for sagen. De påvirkede også sig selv og hinanden, og undervejs udviklede der sig en stærk holdånd”, fortæller Gry Bossen, der var med på workshoppen fra VedvarendeEnergi.

Hvem er vedvarendeenergi?

  • VedvarendeEnergi er en miljøorganisation, der arbejder for at bremse klimaforandringerne.
  • Vi mener, at alle kan gøre en konkret forskel for en bæredygtig verden.
  • Klimaforandringerne kender ingen grænser. Derfor er VedvarendeEnergis indsats både lokal, national og international.
  • Vores aktiviteter spænder fra etablering af miljøgrupper på danske ungdomsuddannelser, energivejledning af husejere til bio-toiletter i Kenyas største slumområde.

Læs mere på www.ve.dk