04. november 2014

Drenge får tømreruddannelse i fængsel

I Somaliland kommer børn i fængsel, når de begår en forbrydelse. Men med hjælp til en tømreruddannelse, står de forrest i jobkøen, når de bliver løsladt.

Lotte Ladegaard

Lotte Ladegaard

Adan var 13 år, da der blev begået en gruppevoldtægt dér, hvor han hang han ud sammen med en flok jævnaldrende drenge. ”De tog os alle sammen med på politistationen. De tæskede os og tvang os til at skrive under på, at vi var skyldige,” fortæller Adan.

I dag sidder han fængslet på 14. måned i Hargeisa, Somalilands hovedstad. ”Jeg har ikke gjort noget, men jeg er blevet idømt fem års fængsel. Min familie har hjulpet med at anke dommen, men der sker intet.”

I Somaliland kommer børn i fængsel, når de menes at have begået en forbrydelse, og det er begrænset, hvad organisationer kan gøre for at få børnene ud af fængslet igen. Til gengæld har Red Barnet fået lov at gøre Hargeisa Fængsel mere børnevenligt og sikret, at drengene ikke sidder fængslet sammen med hardcore forbrydere. En åben plads er lavet om til basketball-bane, og under et halvtag får teenagedrenge en tømreruddannelse. Samtidig lærer drengene om børnerettigheder og deres ansvar i forhold til andre mennesker.

Tabt skolegang er det værste

”Det er ok her i fængslet. De slår os ikke. Vi er 10 personer i en celle på cirka 40 kvadratmeter, og vi har alle sammen vores egen køje. Vi kan få besøg af familien, men jeg har ikke lov at ringe til mine forældre,” forklarer Adan. Han deler celle med voksne fanger, men ”de har kun begået småforbrydelser som at slås og den slags.”

Det værste er ifølge Adan, at han har mistet sin skolegang. Hans drøm var at læse til ingeniør. ”Jeg har fået alle mine bøger herind, så jeg forsøger at følge med, og så har jeg fået en tømreruddannelse her. Nu underviser jeg andre drenge i at blive tømrere, og jeg har fået min egen værktøjskasse. Så jeg mistede en uddannelse, men jeg fik en anden i stedet for,” siger han med et lille, skævt smil.

Forrest i jobkøen

Paradoksalt nok er det næsten en fordel for drengene, der er anklaget for gruppevoldtægt, at være i fængsel. Selvtægt er helt almindelig i Somaliland. Hvis drengene ikke var blevet straffet med fængsel, ville de formentlig blive overfaldet af ofrenes familier.

Rigtig mange børn får heller ingen uddannelse i Somaliland, så på den måde kommer de straffede drenge forrest i køen af jobansøgere, når de igen er ude af fængslet.

Hvad er Somaliland?

Somaliland ligger på Afrikas Horn. I 1991 erklærede Somaliland, at det ikke længere var en del af Somalia. Landet er dog ikke anerkendt som selvstændigt af resten af verden.

Børn fængsles i strid med lovgivningen

I 2007 vedtog Somalilands regering en lov, der fastslår, at børn under 15 år ikke kan straffes, og at straffen for børn over 15 år skal være proportional med forbrydelsen. Børn kan højst idømmes 15 års fængsel, og det er forbudt at straffe på livstid eller med dødsdom. Politi og fængselsbetjente må ikke slå børnene, og børn har ret til at blive hørt i forbindelse med deres sag.

På grund af manglende ressourcer i retssystemet bliver omkring 200 børn alligevel fængslet hver eneste måned i Somaliland, også for mindre forbrydelser. De afsoner altid sammen med voksne fanger, fordi der ikke findes særlige rehabiliteringscentre for børn i Somaliland. Kun fem procent af børnenes sager kommer for en dommer. De fleste børn bliver bare arresteret og sat fri ved tilfældigheder.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.