16. august 2010

Et glimt af Håbets Sted

Det sydlige Afrika er kendt som en underudviklet og fattig region, og det er det sted på kloden, der er hårdest ramt af hiv og aids. Men det er samtidig her noget af den vigtigste forskning i nye, effektive metoder til at forebygge hiv-infektion finder sted. Nu viser forskning i microbicider, der kan beskytte kvinder mod hiv, endelig lovende resultater.

Her kan de da umuligt drive forskning, der virkelig batter, tænker jeg uvilkårligt, da vi i små skramlede minibusser ankommer til Kar Geno – en lille klinik nær Victoria-søen i Kenya.

Kar Geno betyder Håbets Sted, og det ligger lidt udenfor byen Kisumu – klods op ad slumkvarteret. Vejen er knap nok en vej, og synet og den karakteristiske lugt af slum slår os i møde. Det er først, da vi bliver lukket ind ad en stor port, at fordommene begynder at krakelere.

Byen Kisumu ligger i den vestlige del af Kenya, og den er hovedstad for provinsen Nyanza. Denne del af Kenya oplever det, der mest af alt minder om en massakre på grund af hiv-epidemien. I Kisumu er næsten 20 procent af alle over 15 år smittet med hiv – tusindvis dør af aids hvert eneste år. Størstedelen af dem er kvinder.

Er der noget sted på jorden, hvor kvinder har brug for at kunne beskytte sig selv mod hiv, så er det her. Er der noget sted på jorden hvor fattigdom, seksuel vold og generel håbløshed bidrager til udbredelsen af hiv og aids, så er det her.

Men er der noget sted på jorden, hvor vi skal finde en løsning på hiv-epidemien, så er det også her.

Jeg er på besøg på Kar Geno klinikken for at se, hvordan forskning i microbicider foregår. Microbicider er et af de mest lovende, forebyggende produkter, der lige nu er ved at blive udviklet. Helt konkret er det en vaginal medicin, der kan anvendes af kvinder, og som kan beskytte dem mod hiv-infektion. Men microbicider findes ikke endnu og mange steder rundt om i verden, forskes der, som her på Kar Geno, indædt for at finde en effektiv og sikker microbicide, som kvinder vil bruge.

Personalet på klinikken, viser stolt rundt. Det er outreach personalet, sygeplejersken, lægen, laboratorieassistenten, data-behandlerne og viceværten.

Alle er på et højt uddannelsesniveau, og jeg er imponeret og ydmyg overfor det arbejde, de udfører. Med dem brast de sidste rester af fordomme.

Liv ligger i disse menneskers hænder og ingen skal nogensinde påstå, at der ikke kan bedrives førsteklasses forskning i et tredjeverdens land. Kar Geno er et sted med håb.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.