06. september 2013

Geder giver tryghed i Myanmar

Fremgang. Et mindre gedehold er startskuddet ud af fattigdommen for mange familier på landet i Myanmar.

Gederne formerer sig hurtigt og skaber derfor i rask tempo bedre økonomi i de fattige familier i Myanmar. Foto: Jonas Leegaard

Gederne formerer sig hurtigt og skaber derfor i rask tempo bedre økonomi i de fattige familier i Myanmar. Foto: Jonas Leegaard

Familien Myint i Myanmar har gennem mange år levet af at dyrke deres jord i en lille landsby i Magway-provinsen. Der var meget at rutte med, men børn og voksne fik mad hver dag, tøj på kroppen, og de tre børn gik i skole.

Men så skete der noget, som ændrede familiens liv: Myint’ernes jord blev konfiskeret af hæren, fordi der skulle bygges en våbenfabrik med et tilhørende testareal.

Familien blev forflyttet til et sted, hvor der ikke var jord, de kunne dyrke, og derfor måtte de voksne arbejde som daglejere på de større gårde i nærheden eller låne penge til høje renter af private pengeudlånere.

»Jeg var altid bekymret. Der var ikke råd til at sende børnene i skole, og ind imellem havde vi ikke mad nok,« fortæller Ma Aye Myint.

En dag blev parret kontaktet af en lokal organisation, der tilbød dem at være med i et forsøg med at holde geder. Betingelsen var, at de deltog i et kursus om gedehold, at de byggede en gedefold, at de lavede en plan for, hvad de ville med gederne på længere sigt og at de deltog i samarbejde med andre gedeavlere. Desuden forpligtede familien sig på betale prisen for deres gedehold tilbage til en fælles fond i takt med den indtjening, som dyrene ville give.

Familien sagde ja tak til tilbuddet, og fik for to år siden ti geder. I dag har de 14 livlige lysebrune geder, der går i en lille fold ved siden af familiens hus. Ma Aye Myint har solgt otte og betalt en del af gedeprisen tilbage til fonden. Resten af pengene har hun brugt på at sende børnene tilbage i skole.

 

Giv en ged

Projekt. Det var Folkekirkens Nødhjælps Giv en Ged-indsamling, der i 2011 satte gang i gedeprojektet i 11 landsbyer i Magway-provinsen. I dag er projektet udvidet til 21 landsbyer med støtte fra Danida.

Bragt i MetroXpress onsdag den 6. september 2013.