04. juli 2021

Glasgow vil plante 18 millioner træer

I løbet af de næste ti år vil Skotlands største by, Glasgow, gøre gader og øde steder til grønne oaser.

I Glasgow skal der plantes 18 millioner træer over de næste ti år som en del af Skotlands mål om, at 21 procent af landet skal være skov i 2032. Foto: Euan Cameron, Unsplash.

18 millioner træer skal plantes over det næste årti i Glasgow-regionen i Skotland – det er ti træer for hver indbygger i området.

Sådan lyder målet fra projektet ’The Clyde Climate Forest’, der vil skabe meget mere skov i Glasgow-området. De 18 millioner træer vil øge regionens nuværende skovområde fra 17 procent til 20 procent. Træplantningen skal især ske der, hvor trangen til grønt er størst, som i byens gader, på tidligere kulmine-områder og landjord, som er blevet efterlad og misligholdt.

Når man planter træer, bidrager det til rigtig mange gode ting: På varme dage kan træerne køle byen ned, og når regnen fosser ned og sætter kloakkerne på overarbejde, kan træers kroner reducere strømningen af vand og træernes vandoptag mindske mængden af nedbør til kloaksystemet. Og så kan træerne, med deres evne til at opsuge CO2, hjælpe med at tackle klimaforandringerne.

Glasgow har i forvejen cirka 112 kvadratkilometer skovområder, men på grund af den byudvikling området har gennemgået, ligger skovene spredt rundt omkring. De mange træer vil derfor også kunne forbinde nogle af regions eksisterende grønne områder og skabe mere plads og bedre vilkår til dyr og biodiversitet.

18 millioner træer

Træerne skal forvandle Glasgows gamle kulmine-områder, forladte landområder og byens gader til grønne områder

21 procent

af Skotland skal være dækket af skov i 2032

Skotland har et mål om, at landet skal have endnu mere skov i fremtiden. Foto: Sven Vee, Unsplash

Skotland er vild med træer

I 2019 var 18,8 procent af Skotland dækket af skov. For at bekæmpe klimaforandringerne og få genoprettet Skotlands natur og grønne områder har den skotske regering et om mål om at, 21 procent af Skotland skal være skov i 2032. Og Skotland har ikke ligget på den lade side, når det kommer til træplantning over de seneste år.

Alene i 2018 kunne den skotske regering annoncere at have plantet 22 millioner træer. Det svarede til 11.200 hektar nyopført skov, hvilket var langt over det nationale mål på 10.000 hektar om året. Hele 84 procent af hele Storbritanniens plantning af nye træer skete på skotsk grund.

Målet om, at Skotland vil plante 10.000 hektar mere skov om året, blev i 2020 øget til 12.000 hektar om året – og i 2024 og 2025 er det planen, at det skal stige til 18.000 hektar. Træplantningen er ikke kun godt for klimaet og biodiversiteten – Skotlands sektor for skovbrug er også med til at skabe 25.000 arbejdspladser i landet og generere omkring en milliard pund til landets økonomi om året.

Skotland vil hjælpe med at bekæmpe klimaforandringerne og genoprette landets natur ved at plante millioner af træer indtil 2032.