12. september 2021

Gratis skolegang for alle børn i DR Congo

Flere millioner børn kommer nu i skole i det store centralafrikanske land, fordi grundskolen er blevet gratis. Det kan blive et vendepunkt i kampen mod fattigdom.

2,5 millioner flere børn kommer nu i skole i DR Congo. Foto: CCBY Axel Fassio/CIFOR

”Nu hvor skolen er gratis, ved jeg, at jeg har midlerne til at nå mine mål. Det giver mig mulighed for at blive chauffør, pilot, eller hvem ved, måske endda republikkens præsident”. Sådan siger folkeskoleelev Kandindi Kengela i et interview med Verdensbanken. Han er kun fem år gammel, men bag hans øjne brænder store drømme om fremtiden – drømme, som nu er et skridt tættere på at blive virkelige.

For i september 2019 gjorde DR Congo nemlig grundskolen gratis for alle børn. Siden er Kandindi og over 2,5 millioner flere børn kommet i skole.

”Gratis uddannelse gør en enorm stor forskel for børnenes fremtidsudsigter. Det åbner dørene for, at børnene får et bedre liv, men er også vejen til at forandre samfundet omkring dem,” vurderer Kira Boe, der er uddannelsesekspert i nødhjælpsorganisationen Oxfam Ibis, der arbejder med udviklingsbistand i mere end 90 lande over hele verden.

23 millioner kan komme ud af fattigdom

Selvom Kandindis mor ønskede en bedre fremtid for sine børn, var hun så fattig, at valget stod mellem at give sine børn mad eller betale for deres skole. DR Congo rummer verdens tredjestørste befolkning af fattige, og tre ud af fire congolesere, svarende til 60 millioner mennesker, levede i 2018 under den internationale fattigdomsgrænse på 1,90 dollars om dagen.

Og der er god grund til at investere i uddannelse. ”Et barns fremtidige indtægter stiger globalt set med omkring 10 procent for hver års uddannelse de får – for piger kan det være helt op mod 20 procent,” fortæller Kira Boe. Faktisk vurderer Verdensbanken, at de 2,5 millioner flere congolesiske børn, som nu kommer i skole, ligefrem kan løfte 23 millioner congolesere ud af fattigdom inden 2050.

Tidligere kostede et barns skolegang i gennemsnit cirka 400 kroner om året – og for 64 procent af congoleserne var det den største hindring for at sende deres børn i skole i 2018.

”Det gav en ulighed i forhold til adgang til undervisning, hvor de allerfattigste ikke kunne sende deres børn i skole. Det går ud over muligheden for social mobilitet,” fortæller Karen Lauterbach, der er lektor på center for Afrika studier på Københavns Universitet.

2,5 millioner

flere børn er kommet i skole, siden reformen blev indført i 2019

Et barns fremtidige indtægter stiger globalt set med omkring 10 procent for hver års uddannelse de får

Kira Boe, uddannelsesekspert, Oxfam Ibis

Dette indhold bruger cookies.
Ret dine indstillinger her

Sydkorea er det gode eksempel

Ifølge Verdensbanken vil reformen koste over en milliard dollars om året, hvor de støtter med en finansiering på 800 millioner dollars over de næste fire år. Alligevel kniber det for staten med at betale lærernes løn.

”Uddannelse skal være gratis – det er den eneste måde, det bliver tilgængeligt for alle. Men ofte følger de offentlige midler ikke med, så antallet af børn i klasselokalerne stiger voldsomt, og det går ud over kvaliteten af undervisningen,” fortæller Kira Boe.

I et land med stor arbejdsløshed, og hvor næsten halvdelen af befolkningen er under 14 år, er det vigtigt at uddannelserne giver relevante kompetencer, mener Karen Lauterbach. Hun peger derfor på at målrette uddannelserne til, hvor der er brug for arbejdskraft i fremtiden. ”Det kan ske ved at uddanne mere indenfor praktiske- og erhvervsuddannelser, så folk får større kompetencer, indenfor områder, hvor der er arbejde,” siger Karen.

Men i mellemtiden skal det globale samfund træde ind og støtte Congo med at donere flere penge til uddannelsessystem, siger Kira Boe, som ellers frygter, at Congo vil få en generation af børn og unge, som bliver tabt på gulvet:

”At uddannelse er vejen frem, har vi set flere steder i verden. Blandt andet Sydkorea, som for 50-70 år siden var et fattigt udviklingsland, er i løbet af to generationer gået fra at være blandt de fattigste, til de rigeste – blandt andet fordi, man har investeret i gratis og høj kvalitetsuddannelse til hele befolkningen”.

 

Reformen

Reformen vil koste over en milliard dollars om året.Her støtter Verdensbanken med en finansiering på 800 millioner dollars over de næste fire år.

Uddannelse skal være gratis - det er den eneste måde, det bliver tilgængeligt for alle

Kira Boe, uddannelsesekspert, Oxfam Ibis