02. september 2014

Handicappede børn er på finansloven i Somalia

Ofte klistrer ord som pirateri, fattigdom og lovløshed sig til Somalia. Men der er meget andet at fortælle. I Somaliland gør man noget for handicappede børn.

Foto: UN Photo - Tobin Jones / CC BY

Foto: UN Photo - Tobin Jones / CC BY

Sig Somalia og du tænker straks på pirater, krigsherrer og endeløse behov.

Men i den nordlige provins Somaliland betaler regeringen nu selv lønningerne og driften af en skole for børn med særlige behov. Også i fem regionsbyer får børnene fysioterapi og specialundervisning.

Projektet blev stiftet af den danske hjælpeorganisation International Aid Services. I dag har regeringen sat specialundervisning på finansloven og integreret specialundervisning i statens undervisningspolitik.

Det har Ali Mahmoud Muhammed på ni år glæde af. Han er multihandikappet og blev gennem tre år bundet derhjemme, fordi han var aggressiv.

Nu går Ali i specialskolen i Hargeisa, bliver stimuleret i klassen og får udløb for alle sine følelser på legepladsen. Hver dag er det en glad og motiveret Ali, familien får hjem.

Den unge kvinde Omulkair Abdi Hassan har gået på specialskolen i Hargeisa, og er nu integreret i det almindelige skolesystem i Somaliland.
Hun blev tabt på gulvet som spæd og blev regnet for hjerneskadet.

“Før kunne pigen ikke tale, det lærte hun nu. Før var hun bange og flygtede fra mennesker og dyr, nu går hun selv på markedet og prutter om priserne,” fortæller Omulkairs mor Bahathar glad. Omulkair drømmer om en dag at blive skolelærer og dermed tage et medansvar for sit lands fremtid.

Flere end 1.000 børn har gået på specialskolen og hundredvis er integreret på almindelige skoler.

 

Artiklen blev bragt i MetroXpress den 2. september 2014.

 

Hawa Abdi Centre for Internally Displaced Somalis