12. september 2013

I Bolivia skaber ligestilling udvikling

Stor ulighed mellem mænd og kvinder medvirker til at fastholde mange udviklingslande i en ond cirkel med fattigdom og mangel på økonomisk vækst.

I Bolivia tilbyder Caritas ligestillingskurser, som skal styrke indianske kvinders position.

”Kvinderne skal have indflydelse i hjemmet, i landsbyen og i offentlige institutioner, så de kan ændre levevilkårene og forholdene for deres familier, deres landsbyer og samfundet. Erfaringerne viser, at i takt med at kvinderne får bedre indtægter og uddannelse, gavner det familien og ligestillingen i hjemmet, ” forklarer Caritas’ lokale rådgiver i Bolivia, Sonia Quispe Ramos.

Gennem en årerække har Caritas støttet de indianske kvinders kamp for indflydelse. Og kurserne bærer frugt:

”Jeg har lært at tale for en stor forsamling. Jeg har lært, at kvinder også har ret til at ytre sig. At vi er lige så meget værd som vores mænd. Jeg har fået opbygget min selvtillid,” fortæller en storsmilende Ana Vera på 55. Sammen med 30 andre kvinder har hun deltaget i ligestillingskurserne.

Ana deltager i dag i landsbyens møder og drømmer om at træde ind i kommunalpolitik. Det er ellers traditionelt set mændene, som deltager i det offentlige og politiske liv og beklæder tillidsposter i Bolivia. Det er derfor et stort skridt, at Ana deltager i landsbyens møder – også selvom det kun er som stedfortræder for sin mand:

”Jeg havde aldrig, aldrig forestillet mig, at jeg en dag skulle sidde sammen med mændene og tage beslutninger,” smiler Ana Vera, hvis nyvundne tillid også kommer til udtryk på hjemmefronten.

Hun er i dag ansvarlig for den kommercielle del af familiens kaffeproduktion. Hun tager kontakt til kaffeopkøbere, forhandler priser og sikrer med kyndig hånd familien en stabil indtægt.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.