05. oktober 2012

Kongelig quinoa giver indianere jobs i fire kilometers højde

I det fattige, bolivianske højland er udviklingen vendt for bønderne i en håndfuld landsbyer, hvor der siden 2003 er skabt en stor eksportsucces. Tidligere blev landsbyerne tømt for unge, som flyttede til slumområder i Bolivias storbyer. Men nu flytter de unge tilbage igen.

Drivkraften i udviklingen er quinoa, en speciel frøplante, der har været dyrket af Bolivias højlandsindianere i mange årtusinder. Nu er vestlige forbrugere, kokke og ernæringsfolk ved for alvor at opdage quinoaens særlige kvaliteter. Og det er udgangspunktet for et projekt, der er drevet af de lokale bønder i samarbejde med det nordjyske bageri og mølleri Aurion, der er gennem årtier har specialiseret sig i økologiske kornprodukter i gourmetkvalitet.

Støttet af Danidas Business-2-Business program har Aurion bl.a. vejledt højlandsbønderne i effektive, økologiske dyrkningsmetoder, sikring af kvaliteten og brug af nogle danske rensemaskiner til quinoaen. Og Aurion aftager så også store dele af afgrøderne.

Og samarbejdet har båret frugt. På under 10 år er eksporten af økologisk quinoa til Danmark steget fra 10 til 80 tons årligt – og det sikrer indtægter til 100 småbønder og deres familier i fem-seks landsbyer. Samtidig er afregningsprisen mere end tredoblet fra 4 kroner til 14 kroner kiloet. Derudover vil fire brugte rensemaskiner, der lige nu er på vej fra Nordjylland til Bolivia, forbedre økonomien i distributionsleddet med en million kroner om året, fordi der nu vil gå mindre quinoa til spilde.

Det er en stigning, som fuldstændig har forandret levevilkårene i de fattige landsbyer, hvor hver beboer før har været vant til at leve for 1 dollar om dagen. I dag flytter de unge tilbage til landsbyerne med deres familier. For nu er der arbejde at få og penge at leve for.

Quinoaen fra projektet er af en særlig kvalitet, der kaldes ”Quinua Real”, den kongelige quinoa, fordi den har lidt større frø end andre typer og kommer fra et område i 4.000 meters højde, hvor der er optimale dyrkningsforhold for planten. Terrænet er udvalgt, så det kuperet. Det betyder, at al dyrkning må ske uden maskiner, og på den måde sikres det, at jorden ikke ødelægges.

I Europa er quinoa blevet ”det nye sort” inden for madlavning. Det er lækkert, nemt at bruge og kan indgå i en masse forskellige retter, bl.a. brugt lidt lige som ris.

Opskrift på forret med blomkål, parmesan, mandler og hvid quinoa cous cous

4 personer. Retten kan serveres med stegt fisk, brissel, bøf eller duebryst.

  • 100 g hvide quinoa-frø
  • 200 g blomkål
  • 40 g hele mandler, frosset og mikset til smulder
  • 1 spsk. parmesan revet til fint smulder
  • Lidt god olie, peber, kørvel

Kog quinoafrøene i let saltet vand i 15 minutter, og lad det afkøle under låg. Skræl blomkålen, så du har 1 dl blomkålssmulder. Bland med de hakkede mandler, parmesan, en dråbe olie og peber, og vend quinoafrøene i. Krydr med frisk kørvel. Anrettes i bunden af dybe tallerkner sammen med fisk, kød eller fugl.

(Erwin Lauterbach)

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.