08. september 2011

Landbokvinder i Senegal siger nej til udvandring

Før i tiden sukkede unge efter et bedre liv i Europa. Nu skaber faglig organisering nye muligheder, og de unge engagerer sig i landbrug og lokalpolitik.

Faglig organisering er i vækst i Senegal, og det gælder også blandt landbrugets mænd og kvinder. Det betyder voksende selvbevidsthed og nye kompetencer, som baner vej for ny, lokal dynamik og bedre indtægtsgivende aktiviteter.

29-årige Njima Fofana er en af de tusinder af unge kvinder i Senegal, der har glæde af at være organiseret i en landboforening. Hun blev gravid som teenager, måtte forlade skolen og blev enlig mor. Som 18-årig drømte hun om udvandring og sukkede efter et bedre liv i Europa. Njima Fofanas mor var imidlertid medlem af en bondeforening, og det blev Njima også.

 

Nye chancer og ny viden

Medlemskabet betød nye muligheder. Hun kom på kursus, lærte at læse og skrive, fik viden om vaccination og forskellige teknikker inden for opdræt af høns. Njima lærte også at holde møder, etablere regler, tage beslutninger og respektere dem. Hun lærte at forholde sig til et mikrolån i lille skala, fik praktisk erfaring med, hvad renter og lån betyder, og ikke mindst, hvad det vil sige at planlægge ud fra udgifter, indtægter og reelt overskud.

Njima Fofana voksede med opgaven og blev leder af en kvindegruppe. Efterfølgende har Njima udviklet sin egen økonomi, selvtilliden er vokset betragteligt, og hun har giftet sig.

Den 29-årige kvinde, der tidligere drømte om at få et liv i Europa, satser nu på engagement lokalt i landbrug og politik. Hun har nu erklæret sig parat til at stille som kandidat til næste kommunalvalg.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.