03. november 2024
Kurven er knækket i verdens farligste fødeland
Solceller og ambulancer er en magisk cocktail, der har gjort det mere sikkert at føde i Sierra Leone.
I Sierra Leone er graviditeter og fødsler nu langt mere sikkert end for 20 år siden. Men arbejdet for en mere sikker barselsseng fortsætter. Foto: Annie Spratt on Unsplash
Det skulle have været en glædens dag. Babybulen var fuldvoksen, og den lille ny var parat til at komme ud og møde sin mor, som var derhjemme, da fødslen gik i gang. Med nød og næppe fik hun kæmpet sig hen til landsbyens lægehus. Sundhedspersonalet undersøgte hende og konstaterede, at hun havde brug for at komme på hospitalet, der lå en ambulancetur væk. Der var nemlig noget galt. Hendes fødsel var alt for forsinket, og hun havde akut brug for hjælp.
”Men der var ingen ambulance til at transportere hende til hospitalet, så hun måtte gå tilbage til sit hus, og 24 timer senere døde hun desværre,” fortæller Lutomia Mangala, der arbejder som læge og er sundhedsekspert i mødres og børns sundhed hos UNICEFs afdeling i Sierra Leone.
Den tragiske historie står ikke alene. Sierra Leone har nemlig indtil nu været et af de farligste steder i verden at føde et barn.
I 2017 havde Sierra Leone nemlig en mødredødelighedsrate på 1.120 dødsfald per 100.000 fødsler – kun overgået af Sydsudan og Chad. Til sammenligning har Danmark for eksempel en mødredødelighedsrate på 5 dødsfald per 100.000 fødsler.
Men heldigvis har Sierra Leones rate for mødredødelighed nu lidt et ordentligt knæk. På bare syv år er den mere end halveret og ligger i dag på 443 dødsfald per 100.000 fødsler.
Det er stadig alt for højt, siger Lutomia Mangala.
”Men fremskridtet har været bemærkelsesværdigt, og vi forventer endda, at raten sandsynligvis vil komme under 400 dødsfald næste år,” fortæller han.
287.000
Hvad er mødredødelighed, og hvorfor sker det?
Mødredødelighed dækker over dødsfald i forbindelse med graviditeten, altså fra undfangelsen til 42 dage efter graviditeten er afsluttet.
De typiske årsager til, at kvinder dør i barselssengen er:
- Alvorlige blødninger i forbindelse med fødslen, så kvinden dør af blodmangel.
- Infektioner, som ofte kommer efter fødslen.
- Unormalt højt blodtryk under graviditeten, hvor kvinden kan gå i kramper eller koma og i værste tilfælde stopper organerne med at fungere.
- Komplikationer i forbindelse med fødsel for eksempel hvis barnet ligger forkert, så det ikke kan komme ud.
- Usikre aborter: Mange steder er abort stadig ulovligt, og det tvinger mange kvinder til at få foretaget usikre aborter – ved for eksempel at spise rottegift eller stikke skarpe ting op i livmoderen – og det kan i nogle tilfælde medføre døden.
Manglende viden og blå blink
Halveringen af mødredødelighedsraten er et kæmpe fremskridt. Men hvorfor var Sierra Leone egentlig et af verdens farligste steder at få et barn?
Først og fremmest fremhæver Lutomia Mangala manglen på medicin og uddannet sundhedspersonale. Derudover har de fleste hospitaler dårligt medicinsk udstyr, som ikke virker det meste af tiden.
”Vi har store, store problemer med elektriciteten i Sierra Leone,” forklarer han og fortsætter:
”Der kan nogle gange gå 24 timer uden strøm på hospitalet, og prøv at forestille dig et hospital, hvor mødre føder børn, og hvor der er for tidligt fødte, så er strømsvigt altså slet ikke optimalt.”
Men en af de største årsager til den høje mødredødelighed var, at kvinderne ikke kom på hospitalet for at føde, forklarer Lutomia Mangala.
I 2008 var det kun hvert fjerde barn, der blev født på et hospital i Sierra Leone. Og det er der groft sagt to årsager til, siger han.
”Mange af kvinderne vidste ikke, hvor vigtigt det er at føde på et hospital, og på grund af den uvidenhed, vidste de heller ikke, hvornår de burde gå hospitalet for at få hjælp i forbindelse med en graviditet. Og når de så tog beslutningen om at tage på hospitalet, så var det for nogle allerede for sent,” forklarer han.
For det andet handlede det om noget så simpelt, at der ikke var en ambulance til at transportere kvinden fra landet til hospitalet eller fra et hospital til et andet. Enten fordi ambulancerne var optagede, i stykker eller manglede benzin.
●Usikre aborter er også en af årsagerne til, at kvinder dør i forbindelse med en graviditet, og i Sierra Leone er abort desværre stadig ulovligt.
Verden over falder mødredødeligheden
I 2020 døde der omkring 800 kvinder i forbindelse med en graviditet eller fødsel hver eneste dag – det svarer til én kvinde hvert andet minut. Risikoen for at dø på grund af graviditet eller fødsel er altså stadig alt for høj.
Men heldigvis er barselssengen i dag mere sikker end for to årtier siden. De seneste tal fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, viser nemlig, at den globale mødredødelighed er faldet med mere end tredjedel mellem 2000 og 2020. Det svarer til, at der hvert år overlever 160.000 flere fødende end for 20 år siden.
Kilde: WHO.
Flere føder på hospitalet
Men mange af problemerne er der heldigvis blevet rettet op på. I dag føder mere end 90 procent af alle sierraleonske kvinder på hospitalet, og det er takket være en massiv indsats fra regeringen og forskellige organisationer som for eksempel UNICEF.
Lutomia Mangala forklarer, at regeringen har sørget for, at gravide, ammende mødre og børn under fem år kan få gratis behandling på offentlige hospitaler, og derudover er mængden af og adgangen til medicin blevet forbedret markant.
Han fortæller også, at regeringen har styrket ambulancesystemet, så der både er kommet flere ambulancer, og så man i dag er mere sikker på, at ambulancerne rent faktisk virker, når der er brug for det.
”Det betyder, at det nu er lettere at transportere kvinderne fra lokalsamfundet til hospitalet, eller hvis de skal flyttes fra et hospital til et andet,” forklarer han.
Sidste år hjalp ambulancerne 53.000 sierraleonske kvinder til hospitalet, så de kunne føde i sikre hænder i stedet for at blive overladt til sig selv i lokalsamfundet.
Men det er ikke kun transporten til hospitalet, der er blevet bedre. Gravide kvinder søger også i højere grad selv til hospitalet.
”Vi har omkring 8.400 sundhedsarbejdere, der hjælper med at øge bevidstheden om, hvor vigtigt det er, at fødslerne foregår på hospitalerne,” siger Lutomia Mangala og fortsætter:
”Så det er derfor, vi har set et så markant fald i antallet af kvinder, der føder hjemme.”
●Verden over steg andelen af fødsler med uddannet sundhedspersonale fra 63 procent i 2000 til 83 procent i 2019.
En bevægelse i gang i Sierra Leone
Der sker mange fremskridt i Sierra Leone for tiden. Inden for de seneste år har landet indført nogle vigtige lovgivninger. Dem har Verdens Bedste Nyheder skrevet om. Du kan læse artiklerne her:
Nu kan kvinder eje jord i Sierra Leone: ”Jordrettigheder og ligestilling er unægtelig forbundet”: https://verdensbedstenyheder.dk/nyheder/nu-kan-kvinder-eje-jord-i-sierra-leone-jordrettigheder-og-ligestilling-er-unaegtelig-forbundet/
Stor sejr til kvindeforkæmpere i Sierra Leone: Meget ambitiøs ligestillingslov i et land præget af partnervold: https://verdensbedstenyheder.dk/nyheder/stor-sejr-til-kvindeforkaempere-i-sierra-leone-meget-ambitioes-ligestillingslov-i-et-land-praeget-af-partnervold/
Ny ligestillingslov virker: Antallet af kvinder er fordoblet i Sierra Leones parlament: https://verdensbedstenyheder.dk/nyheder/ny-ligestillingslov-virker-antallet-af-kvinder-er-fordoblet-i-sierra-leones-parlament/
En bevægelse er i gang i Sierra Leone: Ny lov forbyder børneægteskaber: https://verdensbedstenyheder.dk/nyheder/en-bevaegelse-er-i-gang-i-sierra-leone-ny-lov-forbyder-boerneaegteskaber/
Flere hænder og mere solenergi
Selvom der er sket et enormt fremskridt, er antallet af mødre, der dør i barselssengen, stadig alt for højt. Men Sierra Leone stopper ikke kampen her.
Fremadrettet vil der fortsat være fokus på at forbedre transporten til hospitalet, siger Lutomia Mangala. Han peger også på, at der vil blive uddannet mere sundhedspersonale, og det sundhedspersonale, der i forvejen er, vil blive endnu bedre.
Derudover skal flere hospitalerne overgå til solenergi, så de i højere grad undgår den strømsvigt, der går ud over det medicinske udstyr.
”Vi begynder allerede at se en stor forskel på de hospitaler, der bruger solenergi, sammenlignet med dem, der ikke gør, og vi kan se, at det undgår strømafbrydelser,” fastslår Lutomia Mangala.