24. august 2010

Mayaerne lærer om turisme på skole midt i regnskoven

I Guatemalas regnskov får mayaer en uddannelse, som gør, at de kan få et arbejde og komme ud af fattigdom.

Båden glider op ad Tatín-floden, mens lyden af cikader og fugleskrig stiger op fra junglens grønne mur af slyngplanter, bregner og kolossale træer.

Båden lægger til land, og med et slag befinder man sig i en anden verden.

Midt i junglen ligger et kæmpemæssigt uddannelsescenter med sovesale, skolepavilloner med palmetag, computerrum, sundhedsklinik, res taurant, turistcenter og fodboldbane. Det er organisationen Ak’ Tenamits kostskole i det østlige Guatemala.

»Vi uddanner unge maya er i lokaludvikling og bæredygtig turisme. Vi vil skabe job og udvikling i landområderne ved at forbinde moderne videnskab med maya ernes traditionelle viden,« forklarer uddannelsesleder Sandino Navas.

»Kostskolen startede i 2000. Her bor 400 elever, mens 200 sejler hertil. Alle bygninger er opført af lærere og elever i fællesskab. Eleverne laver mad, gør rent og passer skolens farm med frugt, grøntsager, svin og fjerkræ,« tilføjer Navas.

Adgang til arbejde og uddannelse er en kæmpe udfordring for Guatemalas undertrykte mayaer. Landets skoler er tit yderst ringe, og skolebøgerne ignorerer både mayabørnenes sprog og kultur samt livsvilkårene på landet.

Derfor har IBIS i en årrække støttet Ak’ Tenamit, som med gratis skolegang, kost og logi hjælper i hundredvis af fattige unge.

Under uddannelsen sendes eleverne i flere ugers praktik i turistbranchen, samt institutioner og organisationer.

Ni ud af ti får jobtilbud fra praktikstederne, men en del vil hellere bidrage til Ak’ Tenamit eller starte udviklingsprojekter i deres landsbyer. Elevernes afgangsprojekt er en udviklingsplan for deres lokalområder.

17-årige Karen Tatiana Medrano Cruz drømmer om at starte et turistbureau og et hotel i sin landsby, men ikke for at score kassen: »Jeg vil ikke bare forbedre min egen tilværelse – jeg vil hjælpe mit folk,« siger hun.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.