20. oktober 2014

Middelklassen er Afrikas fremtid

Hver tredje afrikaner tilhører i dag middelklassen. Fortsætter tendensen, kan de fleste afrikanere være ude af fattigdom i 2030.

I årtier har billeder fra Afrika været præget af fejlernærede børn med små, udspilede maver. De findes stadig, men der bliver færre og færre af dem. Til gengæld har stærk økonomisk vækst de sidste årtier løftet millioner af afrikanere ind i middelklassen – fra 26,2 procent i 1980 til 34,3 procent i 2010 – og dermed reduceret fattigdommen betydeligt. Og netop middelklassen, der nu tæller 350 millioner mennesker, kan meget vel være nøglen til kontinentets fortsatte økonomisk og politiske udvikling, skriver den afrikanske udviklingsbank (ADB) i en rapport.

80 millioner internetbrugere

Den voksende middelklasse i Afrika viser sig på flere måder. For eksempel er antallet af internetbrugere steget eksplosivt fra 4,5 millioner i år 2000 til 80,6 millioner i 2008. Spredningen mellem de enkelte lande er dog stor. Med sine 38 procent af befolkningen, der har adgang til internettet, ligger Nigeria i toppen af statistikken, hvorimod kun knap 2 procent af befolkningen i Sierra Leone har mulighed for at surfe på nettet, viser tal fra Verdensbanken (2013).

Mere vækst, mindre fattigdom

Men det handler om mere end teknologisk udvikling, når ADB betragter middelklassen som vejen til reduceret fattigdom og øget vækst. I modsætning til mennesker, der lever i fattigdom, består middelklassen ofte af små selvstændigt erhvervsdrivende, der har fået en form for uddannelse. De får typisk færre børn, der til gengæld er sundere og derfor oftere overlever.

Ifølge FN er børnedødeligheden i Niger for eksempel faldet med to tredjedele siden 1990, men det fører altså ikke nødvendigvis til overbefolkning. Middelklassen trækker også den politiske udvikling i en positiv retning, skriver den afrikanske udviklingsbank. Når borgere opnår middelklassestatus, er de nemlig mere tilbøjelige til at bruge deres nye økonomiske magt til at forlange troværdige regeringer, menneskerettigheder og demokrati.

Gode forbrugere

Selv om middelklassen i Afrika er vokset på baggrund af økonomisk vækst, så er det den selv samme middelklasse, der nu er med til fortsat at holde gang i økonomien. Middelklassen i Afrika er – lige som i Europa og USA – gode forbrugere, og det er positivt for væksten. Salget af køleskabe, fjernsyn og biler er steget i stort set alle afrikanske lande. I Ghana er andelen af personer, der har en bil eller motorcykel for eksempel steget med 81 procent siden 2006, skriver ADB.

Mange er stadig sårbare

Uligheden i Afrika er dog stadig meget høj. I 2008 var 60 procent af kontinentets samlede BNP fordelt på blot 100.000 mennesker – hvad der svarer til cirka 800 milliarder dollars. Desuden lever 21 procent af den samlede befolkning for mellem blot 2 og fire dollars per dag, så denne gruppe har altså kun lige akkurat rykket sig ud af fattigdommen. Det betyder også, at disse mennesker er særligt sårbare i forhold til at ryge tilbage i fattigdom, hvis de bliver mødt af pludselige økonomiske problemer. Trods udfordringerne, viser prognoser, at Afrika over de næste 20 år kan accelerere sin voksende middelklasse så meget, at det meste af befolkningen vil være løftet ud af ekstrem fattigdom i 2030. Men det kræver ifølge den afrikanske udviklingsbank politisk fokus på især uddannelse og jobskabelse.

Hvad betyder "middelklasse"?

Begrebet ”middelklasse” kan dække over flere forskellige definitioner. Tallene i denne artikel stammer fra rapporten The middle of the pyramid: Dynamics of the middle class in Africa, der er udarbejdet af African Development Bank. Her defineres middelklassen bredt som indbyggere, der har købekraft for mellem 2-20 amerikanske dollars (PPP 2005) per dag. Herunder kan middelklassen opdeles i følgende tre underkategorier:

  • Flydende klasse: Indbyggere, der forbruger for mellem 2-4 dollars per dag, og dermed kun akkurat holder sig flydende over den ofte brugte 2. fattigdomsgrænse på 2 dollars om dagen.
  • Lavere middelklasse: Indbyggere, der forbruger for 4-10 dollars om dagen. Personer i denne kategori har en indkomst, der gør dem i stand til at købe ikke-essentielle goder og endda spare op.
  • Højere middelklasse: Indbyggere, der forbruger for mellem 10-20 dollars per dag.

Sophie Rytter Skjoldager

Redaktions- og souschef

Sophie Rytter Skjoldager er uddannet journalist fra Syddansk Universitet (Cand. mag) i 2011. Hun har tidligere være journalist hos Ekstra Bladet og Amnesty International. Sophie Rytter Skjoldager er især optaget af klimakrisen og de politiske rettigheder, for eksempel ytringsfrihed og retten til privatliv

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.