05. oktober 2020

Millioner blev blinde af øje-klamydia, men flere kan nu se en fremtid

Det går den rigtige vej for en ofte overset sygdom. Langt færre mennesker i verden bliver nu blinde på grund af klamydia-infektioner i øjet.

Grafik: Lauge Eilsøe-Madsen, pensler fra Brusheezy.com

Grafik: Lauge Eilsøe-Madsen, pensler fra Brusheezy.com

Herhjemme kender vi mest klamydia som en ubehagelig kønssygdom. Men bakterien bag sygdommen, Chlamydia trachomatis, kan også sprede sig via fluer og inficere øjnene, og det kan danne ar og medføre permanent blindhed.

Denne variant af klamydia kaldes trachom, og herhjemme sker det sjældent, men i ulandene har klamydiabakterien været en af de største årsager til, at nogle mister synet.

De fleste menneskers immunforsvar kan godt klare en enkelt infektion i øjet, men hvis man får flere infektioner efter hinanden, og ikke får lægehjælp, kan skaden på øjet bliver værre og værre.

Omkring 1,9 millioner mennesker lever i dag med blindhed eller stærkt nedsat syn på grund af bakterien. Men det er ved at ændre sig, fordi sygdommen er blevet slået voldsomt tilbage i de senere år. Det skriver Verdenssundhedsorganisationen WHO.

I 2002 var der 1,5 milliarder mennesker i risikogruppen for trachom, men seneste data viser, at tallet sidste år var faldet med 91 procent til 142 millioner. Antallet af personer, der har brug for kirurgi på grund af sygdommen, er også faldet. I 2002 var det 7,6 millioner personer, men sidste år var det faldet med 61 procent til 2,5 millioner, viser tal fra WHO. I alt 13 lande har helt elimineret sygdommen.

Mirakelmedicin behøves ikke

Faldet i antal tilfælde kommer efter flere års målrettet indsats. I 1996 blæste WHO til international kamp mod trachom, og heldigvis er det ikke en sygdom, det er særligt svært at forebygge eller behandle, hvis man gør en indsats. Bedre hygiejne og adgang til vand og sæbe er den grundlæggende strategi, som understøttes af den store nedgang i ekstrem fattigdom, verden har opnået i de seneste årtier.

For de personer, hvor sygdommen alligevel får fat, kan man stoppe den med antibiotika eller som sidste udvej forhindre blindhed ved tidlig kirurgi. Sidste år fik 95 millioner behandling med antibiotika mod trachom.

Blindhed er et langt større problem, end man måske umiddelbart kan se. Især i fattige lande uden socialt sikkerhedsnet kan nedsat syn hos en eller flere i den arbejdsdygtige alder være det, der får en hel familie til at synke ned i fattigdom, og det rammer både den enkelte familie og samfundsøkonomien hårdt. I alt vurderer WHO, at den samlede økonomiske regning for trachom ligger på omkring otte milliarder dollars om året – og det vel at mærke i nogle lande, hvor midlerne i forvejen er begrænsede.

Thomas Gringer Jakobsen

Journalist

Thomas er uddannet fra Journalisthøjskolen. Han har rejst og boet i Indien, Mellemøsten og Latinamerika og har været tæt på både ildfluer i regnskoven og lossepladser med bjerge af brændende affald. Blandt yndlingsemnerne er naturbevarelse, krig og fred, klima og ny teknologi.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.