08. september 2011

Mo Ibrahim er Afrikas største stjerne

Som en rockstjerne modtog han bragende applaus, da han trådte ind på scenen ved FN-topmødet i New York i august i fjor. Efter en kort tale til salen kindkyssede han de nærmeste og gik igen. Det er ikke den gængse optræden ved den slags møder.

Mo Ibrahim. Foto: Mo Ibrahim Foundation

Mo Ibrahim. Foto: Mo Ibrahim Foundation

Men den lille, runde sudanesiskfødte mand er da heller ikke helt almindelig.

Han hedder Mohamed ”Mo” Ibrahim, er milliardær i von And-klassen og voldsomt ærgerlig over, at grådighed og korruption står i vejen for udvikling i Afrika. Så for at få kontinentets regeringsledere til at opføre sig ordentligt, har han indført nye taktikker: Han betaler dem for det. Og for det har han opnået global stjernestatus.

Pengene kommer fra hans succesrige mobilselskab Celtel, som han solgte for 3,4 milliarder dollar i 2005. Med et nydeligt overskud stiftede han the Mo Ibrahim Foundation for at opmuntre afrikanske regeringsledere til at sikre deres befolkninger forfatningsmæssig ret til sikkerhed, sundhed og uddannelse og til demokrati og gennemsigtige offentlige systemer. The Mo Ibrahim Prize, (fem millioner dollars + 200.000 dårligt årligt resten af livet) som fulgte med fonden, gives til afrikanske ledere, der ud fra de nævnte parametre har fortjent det. For et par siden gik den til Mozambiques tidligere præsident.

For at sætte spot på de statsoverhoveder, der trænger til at blive skiftet ud, og på dem, han gerne vil hylde, har Mo Ibrahim skabt the Mo Ibrahim Index, der bogfører regeringsledere på en skala, de gode i toppen og de virkelig grusomme i bunden.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.