15. september 2011

Mobiltelefoner kan give kvinder styrke

Mens mænd i u-lande flittigt taster, mailer og surfer, har kvinder travlt med hus- og markarbejde. Det er synd, mener udviklingsorganisationer, der vil udjævne den digitale kløft mellem kønnene til gavn for begge parter.

I u-lande er moderne teknologi særligt en mande-ting. Mænd taler i mobiltelefon, surfer på internettet og e-mailer og tager på den måde del i klodens almindelige udvikling og moderne samspil. Det er imidlertid sjældent koner og døtre, som mændene kommunikerer digitalt med og deler ny viden med. For kvinder i mellem- og lavindkomstlande halter langt bagefter i den teknologiske evolution.

Det viser en undersøgelse udarbejdet af blandt andre den internationale sammenslutning af mobiloperatører, GSMA, og fonden Cherie Blair Foundation for Women, der støtter kvinder i lande, hvor ligestilling er en mangelvare.

Kvinders manglende adgang til den digitale verden skaber en kløft mellem kønnene, konkluderer undersøgelsen. Tallene viser, at kvinder i gennemsnit i verdens mellem- og lavindkomstlande har 21 % lavere sandsynlighed for at eje en mobiltelefon end mænd.
I landene syd for Sahara i Afrika er tallet 23 %, i Mellemøsten er det 24 %, og i det sydlige Asien er tallet helt oppe på 37 %.

Undersøgelsen konkluderer, at når kvinder får adgang til mobiltelefoner, internet og fax, opnår de bedre muligheder for at tjene deres egne penge, får de en følelse af personlig sikkerhed og oplever uafhængighed og ytringsfrihed. Disse parametre er ikke blot til gavn for kvinderne selv, men for hele det civilsamfund, som de er en del af og skal bidrage til.

Digital udvikling

En lang række udviklingsorganisationer verden over inddrager allerede digital teknologi i deres projekter.
Et eksempel er et projekt i Indien, der er et samarbejde mellem Uninor (Telenor i Indien) og ngo’en Hand in Hand. Parterne har opbygget computercentre 500 steder i det sydlige Indien. Centrene er skabt for at give kvinder muligheder for at lære og bruge teknologi og på den måde udligne den forskel, der er på mænds og kvinders it-evner.

Andre organisationer sikrer små, fjerntliggende landsbyer adgang til computer med internetopkobling, til digitale kameraer og printer, så fattige landsbybeboere kan søge information, printe skemaer og portrætfotos af sig selv til offentlige registreringer, f.eks. skøder eller lejekontrakter. Endnu andre giver internetadgang til skoler, så lærerne kan benytte sig af online undervisningsmateriale og eleverne opdateres fra dag til dag.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.