25. august 2024

Nigeria vil have forretning frem for ynk. Danmark er klar til at investere

Kina og Rusland har længe bejlet til Afrika. Nu vil Danmark have fornyet indflydelse – og være en grøn, lækker handelspartner.

Video: fivepointsix, iStock

Jeg befinder mig midt i det kaos, der hedder Lagos. Afrikas folkerigeste by med anslået 20 millioner mennesker. Det er regnsæson, og flere gang om dagen sender en grå himmel kaskader af vand mod byen. Da jeg fløj ind over byen i de tidlige morgentimer, var det som at svæve over et overvældende og endeløst lyshav. Nu er jeg landet tungt på jorden. Her er varmt og fugtigt og mennesker overalt. Et stort dyr midt på fortovet fanger mit blik, da vi fræser gennem trafikken med blinkede og bevæbnet eskorte. 

”Hvad var det?” spørger jeg en af de andre journalister i bilen. 

”Jeg tror, det var en kalkun”, er hendes bedste bud. 

Nigeria er ikke blot et virvar af folk, fjerkræ og alt muligt andet. Her bliver gjort forretning. Masser af forretning, og det er derfor, jeg er her.  

Landet huser både Afrikas suverænt største befolkning på 217 millioner mennesker. Og så er Nigeria kontinentets største økonomi og ifølge Dansk Industri ”ikke til at komme uden om”, som organisationen har formuleret det i en analyse af Afrika som business case.

3,6 procent

har væksten været i gennemsnit om året de seneste 10 år på det afrikanske kontinent.

Det er dermed kontinentet med den tredjehøjeste økonomiske vækst globalt – men fra et lavt niveau

Kilde: Dansk Industri

Fattigdom og flere folk

Hele 31 procent af Nigerias store befolkning lever i ekstrem fattigdom – altså for under 2,15 dollars om dagen.  

Med til billedet hører dog, at langt over halvdelen af befolkningen var ramt af ekstrem fattigdom i 1990erne. 

Nigeria har altså formået at nedbringe andelen af ekstremt fattige samtidig med, at en massiv befolkningsvækst har givet mange flere munde at mætte. 

Kilde: Verdensbanken 

Følelser for Afrika

Sammen med et par andre danske journalister er jeg inviteret til Nigeria af det danske Udenrigsministerium. Danmark ændrer nemlig sin strategi for Afrika. Der skal blandt andet være større fokus på forretning og samhandel med de afrikanske lande. Her har Kina og Rusland allerede bejlet til Afrika længe. Nu vil Danmark have fornyet indflydelse – og være en grøn, lækker handelspartner. 

”Seks ud af de ti lande i verden med den hurtigst voksende økonomi er afrikanske. Afrika har masser af ung arbejdskraft og et enormt potentiale for grøn energi, som vi har brug for til at erstatte import af fossil energi fra Rusland. Afrika har masser af udfordringer, men rummer også muligheder, som vi skal blive bedre til at udnytte”, lød det tidligere på året fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et startmøde for arbejdet med den nye strategi. 

Her understregede statsministeren, at hun personligt har et stort engagement i Afrika – som den formentlig eneste vestlige regeringsleder kan hun bryste sig af en kandidatgrad i Afrikastudier, og som 12-årig meldte hun sig ind i Nelson Mandelas sydafrikanske parti, ANC, for at støtte kampen mod apartheid. 

Men selv om statsministerens tilsyneladende har særlige følelser for Afrika, så handler ønsket om fornyet dansk indflydelse om meget mere end varme danske hjerter. Som det også lød fra Mette Frederiksen på mødet i marts, så skal den danske Afrika-strategi ”opdateres til den nye geopolitiske virkelighed”.  

Med andre ord; der er magt, penge og danske interesser på spil.  

Kloden bliver mere afrikansk

Jeg har kun 48 hastige timer på jorden i Lagos. Men selv på et par flygtige døgn bliver man klar over, at det ikke kun er Danmark, der har noget på spil i Afrika. Man kan se det i gadebilledet, hvor myriader af mennesker i den arbejdsdygtige alder myldrer ind og ud mellem hinanden. Demografien på det unge kontinent er under hastig forandring.

Regeringens nye Afrika-strategi bliver offentliggjort i dag, mandag den 26. august.

Over 40 procent

af befolkningen i Nigeria under 14 år gammel og mere end en tredjedel af befolkningen er mellem 15 og 24 år gammel.

Kilde: UNDESA World Population Prospects 2022.

Lagos er Afrikas største by, og den vokser med flere tusinde nye indbyggere hver dag. Foto: peeterv, iStock

I 1950 var blot otte procent af verdens befolkning afrikanere. Men i følge FN’s fremskrivninger vil hver fjerde borger på kloden være afrikaner i 2050. Den trend betyder også, at Afrika huser den hurtigst voksende ungdomsgeneration – den afrikanske medianalder er i dag 19 år. Til sammenligning er den 41 år i Danmark. 

Og hvad skal alle disse unge afrikanere så lave? Det korte svar er, at der skal skabes jobs og muligheder i de afrikanske lande. Ellers er risikoen en eskalering af den politiske ustabilitet, desperation og migration, der allerede findes i et vist omfang flere steder. 

Derfor er iveren efter investeringer, jobs og udvikling enorm. 

Power og eksponentiel vækst

I Nigeria har præsident Bola Tinubu ved flere lejligheder erklæret landet ”open for business” og bedt om forretning frem for medlidenhed. Her står cirka en tredjedel af den unge arbejdsstyrke uden et formelt job. 

”Nigeria er rig på talent. Det er en kæmpe pulje af dygtige unge mennesker, og mange af dem er uddannede på højt niveau. Men man skal også være klar til som virksomhed selv at uddanne og skole folk – måske i højere grad end man ville være vant til i en dansk kontekst. Hvis man er villig til at investere i den opgradering, så er der gode muligheder”, fortæller Jette Bjerrum, der er dansk generalkonsul og handelschef i Nigeria.

Hun har især fokus på Danmarks erhvervsinteresser i Nigeria. Hendes fornemmeste opgave er altså at hjælpe danske virksomheder i landet.  

Der er dog allerede flere danske virksomheder, der er i fuld gang med den samhandel, som den danske og nigerianske regering nu ønsker sig mere af. Store spillere som A.P. Møller – Mærsk og Arla Foods har været her i årevis.  Ifølge Dansk Industri er der i dag cirka 25 danske datterselskaber i Nigeria. Men spørger man Bjerrum, så er der potentiale til meget mere – også for de små og mellemstore virksomheder. 

”Når jeg kigger på de virksomheder, vi er i dialog med, så er der en stigende interesse for at investere i det nigerianske marked. Der er en positiv stemning og forventninger til en vækst, der kan blive decideret eksponentiel. Men det er også et stort arbejde at sætte en forretning op her, og det er ikke for alle. Man skal have en gennemtænkt forretningsplan med og kunne tilpasse sig nogle meget omskiftelig forhold”, fortæller Bjerrum. 

Og hvad er så det bedste, Nigeria har at byde på?  

”Det bedste er nigerianerne. De har en power og en kraft, som man bliver totalt overvældet af,” siger generalkonsulen. 

 

Verdens Bedste Nyheder var inviteret til Nigeria af Udenrigsministeriet 

Hvad laver en generalkonsul?

En generalkonsul er en officiel repræsentant fra Danmark. Jette Bjerrum er repræsentationschef og daglig leder af generalkonsulatet. Det betyder, at hun varetager de danske interesser i Lagos med fokus på samhandel mellem Danmark og Nigeria. Hun er ansvarlig for en række konsulære og kulturelle opgaver på vegne af Danmark – i tæt samarbejde med den danske ambassade i Abuja.

Sydafrika er det afrikanske land med flest danske datterselskaber – nemlig 108 styks.