28. august 2013

Ny app giver synet tilbage

Mobiltelefoner og Google Maps kan være med til at give synet tilbage til verdens fattige

285 millioner mennesker i verden er blinde eller lever med stærkt nedsat syn. 90 procent af dem bor i verdens udviklingslande. 80 procent af alle øjensygdomme kan kureres. Den mest almindelige øjensygdom er grå stær, der kan behandles relativt let og billigt. Mange fattige har imidlertid ikke mulighed for at komme til øjenundersøgelse og blive behandlet, selvom deres øjensygdom i ofte er nem at kurere.

Men nu har en britisk virksomhed opfundet en nem metode til at diagnosticere øjensygdomme. Bevæbnet med en lettere modificeret Android-smartphone med den specielle app PEEK installeret, kan sundhedspersonale med selv kun meget basal viden om øjensygdomme tage ud til folk hvor de bor og tage billeder af patienternes øjne.

Billederne fra mobiltelefonerne bliver sendt til eksperter, der vurderer, hvilken sygdom der er tale om og hvordan øjensygdommen skal behandles. Når diagnosen foreligger, kan behandlingen blive planlagt. Ved hjælp af Google Maps finder uddannet sundhedspersonale frem til patienten og behandler øjensygdommen.

I mange udviklingslande er der langt til hospitaler og klinikker. Det kan være både dyrt og besværligt at komme fra en afsides beliggende landsby til en klinik. Derfor bliver mange svagtseende ikke behandlet. Håbet er, at PEEK kan gøre det nemmere og mindre omkostningstungt for den enkelte patient at få behandlet sin øjensygdom.

I øjeblikket er PEEK systemet ved at blive testet på 5000 patienter med øjensygdomme i Kenya. Resultatet forventes at foreligge i begyndelsen af 2014.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.