08. september 2011

Retssikkerhed på vej i Georgien

Uden penge, ingen fair rettergang. Sådan så det ud i Georgien, indtil FN’s udviklingsprogram tog initiativ til retshjælp, der sikrer forsvarsadvokater til sigtede.

Da Kakha Kisishvili fra Gori i Georgien blev tiltalt for tyveri stod han til fem års fængsel. Kakha var ikke et øjeblik i tvivl om, at han var uskyldig, men fordi han ikke havde råd til en forsvarsadvokat blev han dømt til at afsone fem års fængsel.

Efter et år i fængsel kom den georgiske retshjælp ham til undsætning. Retshjælpen stillede en offentlig advokat til rådighed, som fik ham renset for anklagen og ud af fængslet. Ketevan Gogoeva, som førte Kakhas sag, fortæller, at der var sket en række fejl i efterforskningen af sagen:

”Kahka skulle ikke være blevet afhørt, før der var en advokat tilstede. Beviserne i sagen viste, at han ikke var involveret i tyveriet. Jeg kunne jeg rense ham for alle anklager”.

Retshjælpen for reformer

Retshjælpen er en del af et initiativ fra FN’s Udviklingsprogram, som skal reformere den georgiske domstol og sikre beskyttelse af menneskerettigheder og lige adgang til retssystemet.

I dag har retshjælpen 11 kontorer og 3 konsultationscentre over hele landet. Alene i 2010 modtog de 20.000 ansøgninger om juridisk bistand.

Ligesom for Kakha er retshjælpen for langt de fleste den sidste udvej for at få en fair rettergang.

”Jeg sad et år i fængsel, fordi jeg ikke havde råd til en advokat. Hvis det ikke var for retshjælpen, ville jeg nok stadig sidde i fængsel, selvom jeg aldrig har begået den forbrydelse jeg blev anklaget for,” siger Kakha Kisishvili.

Retslige reformer er fortsat en udfordring i Georgien. På trods af at regeringen i de sidste fem år har gjort en del for at forbedre den juridiske proces, er der stadig lang vej endnu for at opbygge befolkningens tillid til retssystemet. Etableringen af en retshjælp er et vigtigt skridt på vejen, og UNDP arbejder fortsat for at styrke effektivitet og professionalisme i institutionen.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.