22. oktober 2015

Simpel screening forebygger diabetes i graviditeten

En lille indsats under graviditeten kan gøre en meget stor forskel for kvinder og børn både under fødslen og på den lange bane.

Shot on location at patients home and Simon Bolivar district hospital

Shot on location at patients home and Simon Bolivar district hospital Jesper Westley

Da Diana Patricia var fire måneder henne i sin graviditet, fik hun konstateret graviditetsdiabetes. Hun bor i Colombia, og her ved man ikke præcis hvor mange kvinder, der ligesom Diana Patricia får graviditetsdiabetes, fordi man normalt ikke undersøger det. Men i landets fjerdestørste by, Barranquilla, satte man sig for at undersøge alle gravide – og efter screeninger viste det sig, at hver 9. gravide havde så forhøjet blodsukker, at de reelt havde diabetes.

Stor forskel med lille indsats

Projektet med at screene alle gravide kvinder i Barranquilla skete sammen med Novo Nordisk. ”Vel er Novo Nordisk en medicinalvirksomhed, der lever af at sælge insulin til mennesker med diabetes. Men vi har også en ambition om en dag at kunne helbrede diabetes og er også med til at forebygge diabetes. Her er graviditeten et oplagt sted at sætte ind, fordi man kan gøre en stor forskel med en lille indsats. Modellen fra Colombia er hverken dyr eller kompliceret; den kan let kopieres andre steder”, forklarer Charlotte Ersbøll, Corporate Vice President i Novo Nordisk.

9 ud af 10 behandles uden medicin

Gravide med forhøjet blodsukker har større risiko for komplikationer såsom for tidlig fødsel, blødninger eller store babyer, som besværliggør fødslen og kan skade både mor og barn. Blødninger og fødselskomplikationer er blandt de største årsager til mødredødelighed globalt. Desuden har et barn af en mor med ubehandlet diabetes en større risiko for selv at udvikle diabetes senere i livet. Diabetes er en sygdom, der er vækst i både rige og fattige lande.

Heldigvis er graviditetsdiabetes simpel at behandle i langt de fleste tilfælde.

Diana Patricias behandling bestod af vejledning om kost og motion – og naturligvis løbende blodsukkermåling. Graviditetsdiabetes kræver kun medicinsk behandling i ganske få tilfælde og i Colombia-projektet kunne ni ud af ti af kvinderne kontrollere deres blodsukker blot ved at følge lægernes og diætisternes råd om kost og motion.
“Jeg blev virkelig overrasket over at finde ud af, at min tilstand kunne kontrolleres ved fysisk aktivitet og den rigtige kost”, siger Diana Patricia, der fødte en dreng, som i dag er halvandet år gammel og sund og rask.

En god investering af screene gravide

Gevinsten ved at screene for graviditetsdiabetes er på kort sigt sundere graviditet og fødsel. På langt sigt kan man også forhindre, at mor og barn udvikler diabetes. Screening for diabetes hos alle gravide er derfor både en rigtig god investering i kvinders og børn sundhed og en måde at mindske den økonomiske byrde, som kroniske sygdomme som diabetes allerede i dag er for sundhedssystemer.

Colombias sundhedsministerium har da også tænkt sig at sprede de gode erfaringer fra Barrranquilla ud til resten af landet.

Graviditetsdiabetes

  • På verdensplan er 18 millioner fødsler om året påvirket af graviditetsdiabetes. Det svarer til ca. en ud af syv fødsler.
    • Den voldsomme stigning i antallet af mennesker med diabetes verden over forventes at kunne ses i antallet af tilfælde af graviditetsdiabetes. I dag har godt 387 millioner mennesker på verdensplan diabetes. Det tal forventes at stige til 592 millioner i løbet af de næste tyve år.
    • Gennem programmet Changing Diabetes® in Pregnancy, støtte til World Diabetes Foundation og partnerskaber med bl.a. Women Deliver og Den internationale føderation af gynækologi og obstetrik arbejder Novo Nordisk for at udbrede opmærksomheden på den stigende graviditetsdiabetes og dermed forbedre kvinders sundhed.
    • Hver dag dør der i gennemsnit 800 kvinder under fødslen – men udviklingen går i den rigtige vej. Mødredødeligheden er næsten halveret siden 1990.