26. oktober 2021

Kommentar: Skolen kan ændre verden

Lærere og elever spiller en afgørende rolle for den grønne omstilling og klodens fremtid. Det er nutidens skoleelever, der skal løfte fremtidens grønne jobs, og som kommer til at udvikle løsningerne på verdens udfordringer. Det er derfor en god idé, at børn og unge lærer om Verdensmål og bæredygtighed, så de kan møde morgendagens udfordringer som kritiske, handlende og ansvarlige samfundsborgere. Bliver de klædt rigtigt på, kan de blive den generation, der for alvor ændrer verden.

Det kan måske lyde lidt uoverskueligt at skulle få noget så abstrakt som bæredygtighed ind i en travl hverdag ude på landets folkeskoler og ungdomsuddannelser. Men faktisk er millioner af børn, unge og lærere over hele kloden allerede i gang. Også herhjemme er der et væld af inspirerende eksempler på, hvordan skoler – fra Gram til Gjern – med stor succes har tænkt Verdensmålene og bæredygtighed ind i undervisningen. Til de steder, hvor Verdensmålene endnu ikke er kommet på skemaet, er Verdenstimen et godt sted at starte. Det skal være inspirerende, sjovt og let at gå til at lære om, hvordan vi alle kan være med til at skabe en verden uden sult og fattigdom, hvor alle er lige og naturen og klimaet har det godt.

Derfor har Verdens Bedste Nyheder taget initiativ til Verdenstimen, der hvert efterår udbreder kendskabet til Verdensmålene på folkeskoler og ungdomsuddannelser i Danmark. 45 ngo’er og undervisningsorganisationer stiller gratis materialer og aktiviteter til rådighed på verdenstimen.dk.

Masser af dygtige og engagerede lærere gør Verdensmålene til virkelighed året rundt både i klasselokalerne, ude i naturen eller på besøg hos en lokal virksomhed. Vi håber, at endnu flere bliver inspireret til at være med. Det vigtigste er at komme i gang. Og at det skal være sjovt, selvom deadlinen er presserende og årsagen alvorlig: Vi har under 10 år til at nå Verdensmålene i 2030. Kloden over kommer der hele tiden masser af konkrete eksempler på, at det kan lade sig gøre at føre verdens vigtigste plan ud i livet.

Nye projekter og politiske tiltag viser, at verden både kan beskytte og genoprette naturen og skabe bedre og sundere liv for klodens befolkning. Skoler og lærere har derfor en afgørende opgave i at vise de yngre generationer, at der er håb for kloden og fremtiden. Og at vi kan nå Verdensmålene, hvis vi alle sammen handler.

Om Verdenstimen

Verdenstimen og den globale kampagne World’s Largest Lesson har en plan: Alle mennesker skal kende de 17 Verdensmål. Også danske skolebørn og unge.

Verdens Bedste Nyheder har taget initiativ til Verdenstimen, der hvert år i september udbreder kendskabet til Verdensmålene på grundskoler og ungdomsuddannelser i Danmark. Det gør vi i samarbejde med en række danske NGO’er og undervisningsorganisationer, der stiller gratis materialer og aktiviteter til rådighed.

Besøg verdenstimen.dk
Læs mere om Verdenstimen Live 2021