26. oktober 2020

Analyse: Solkongen kommer

Over de næste ti år vil solenergi slå rekord efter rekord. Allerede nu kan solkraft skabe den billigste strøm i historien, og teknologiens potentiale er enormt.

Solenergi går en lysende fremtid i møde. Illustration: Lauge Eilsøe-Madsen, pensler fra Brusheezy.com

Solenergi går en lysende fremtid i møde. Illustration: Lauge Eilsøe-Madsen, pensler fra Brusheezy.com

Omstillingen af den globale elektricitetsproduktion er i fuld gang, og coronapandemien presser kun speederen endnu mere i bund. Over det næste tiår vil den måde, verden laver strøm på, ændre sig endnu hurtigere end de sidste år, hvor vi for alvor har set vedvarende energi springe op.

Især solenergi går en lysende fremtid i møde.

”Jeg forudser, at solenergi bliver den nye konge af verdens elektricitetsmarkeder,” deklarerede Fatih Birol, administrerende direktør i Det Internationale Energiagentur, IEA, til præsentation af organisationens årlige, enorme flagskibsrapport om udviklingen af hele verdens energisystem.

Jeg forudser, at solenergi bliver den nye konge af verdens elektricitetsmarkeder.

Fatih Birol, administrerende direktør i Det Internationale Energiagentur, IEA.

World Energy Outlook-rapporten er en af de mest detaljerede analyser af den globale energisektor, og på 464 sider undersøger den en række forskellige klima- og energiscenarier for de næste 10 og 20 år.

Og i alle scenarier vil vedvarende energi vokse eksplosivt, især drevet frem af solkraft, fordi priserne er raslet ned de sidste 10 år. Under de rette forhold er solenergi i industriel størrelse nu den billigste strøm i historien, siger IEA .

Siden det første kulfyrede kraftværk åbnede i London i 1882, har karbonklumberne spillet en central rolle i verdens strømproduktion, og kul er stadig verdens største enkeltstående kilde til elektricitet. Sidste år kom mere end en tredjedel af verdens strøm fra kulkedler verden over, og der blev gravet næsten otte milliarder ton op fra jorden.

Men nu rasler kulproduktionen ned. Og strøm fra vedvarende kilder stormer frem.

Mellem 2018 og 2019 tog kulkraften det største globale dyk nogensinde, med et fald på cirka tre procent – det er dog intet i forhold til faldet i løbet af 2020, hvor coronaen har presset kul i knæ. Men udbygningen af grøn energi har været relativ modstandsdygtig overfor pandemien, og IEA regner med, at vedvarende energi vil overhale kul som den primære kilde til strømproduktion om blot fem år.

Med solenergi i front.

Med de politikker, der allerede er blevet fastlagt, vil udbygningen af ny solkraft fra 2022 slå rekord verden over. Ikke blot i 2022 – hvert eneste år frem til 2030 vil nyopført solenergi sætte ny rekord.

Det går ikke bare hurtigere og hurtigere. Det går også hurtigere, end eksperterne hos IEA har forventet. Det har været notorisk svært at forudsige, hvor voldsom væksten i vedvarende energi har været, og IEA har fx konsekvent undervurderet udbygningen af solenergi:

Tilbage i 2006 anslog IEA, at den globale kapacitet i solenergi i 2015 i alt ville være 2 GW. I 2010 blev formodningen hævet til 8 GW i 2015, i 2012 fik deres bud et kæmpe nøk opad til 25 GW, og i 2014 lød forudsigelsen på i alt 35 GW sol i 2015. Men det endelige resultat i 2015 endte faktisk på 56 GW, ifølge IEA’s egne tal.

'Solar is now 'cheapest electricity in history', confirms IEA'

Baggrundsartikel fra Carbon Brief, om IEA's vurdering af solcelleenergi, som den billigste i historien.
Læs den her

International Energy Agency regner med, at vedvarende energi vil overhæle kul som den primære energikilde om blot fem år. Her spiller solenergi en fremtrædende rolle. Foto: CCBY: zak zak

IEA har da også hævet forventningerne til udbygningen af solenergi i årets analyse – i deres hovedscenarie vil der i 2040 være 43 procent mere solenergi, end deres analytikere anslog for bare to år siden, siger de nu.

Det skyldes primært, at solenergi er markant billigere end forventet – mellem hele 20 og 50 procent, afhængig af geografi. Ny solenergi er nu ”konsekvent” billigere end nye gas- og kulkraftværker i de fleste lande verden over, siger IEA, og i Kina og Indien er nyopført solenergi nu på omtrent samme prisniveau som eksisterende kulkraft. Der koster strømmen altså efterhånden det samme, hvis man anlægger et nyt solkraftværk, som at holde kedlerne kørende i et eksisterende kulkraftværk.

De to lande er allerede sværvægtere, når det kommer til solenergi. Kina har langt den største kapacitet i verden, og Indien er på femtepladsen. Begge lande har også de største solcelleparker i verden, som giganten Bhadlar Solar Park i det nordvestlige Indien, hvor solceller spreder sig over 40 kvadratkilometer ørkenjord med en samlet kapacitet, der er mere end fem gange større som Danmarks største havvindmøllepark.

Det er rekordstort, men også en rekord, som Bhadlar ikke får lov at beholde længe. Både i Dubai og Indien er arbejdet i gang på solcelleparker med mere end den dobbelte kapacitet, og en række australske selskaber har planer om fuldstændig enorm park. I ødemarken i det nordlige Australien, hvor kragerne vender, og solen banker ned, vil de om tre år starte anlægsarbejdet på en park, der er mere end fire gange så stor som Bhadlar.

Der er heldigvis nok at tage af, både af sol og land, og Verdensbanken anslår, at potentialet for solenergi i de fleste lande er større end deres nuværende strømforbrug.

Rangering af verdens lande efter størst solcelle-kapacitet.

Rangeringen er lavet International Renewable Energy Agency.
Tjek verdens solcellegiganter ud her