07. september 2010

Stærke unge med hiv guider andre

En flok ugandiske unge, der er født med hiv, underviser andre hiv-positive børn og unge i at håndtere deres sygdom.

De er stærke unge fra Uganda, der er født med hiv. De kalder sig Young Positives, fordi de støtter hinanden og andre børn og unge i at leve et godt liv med hiv.

Da de var børn, var de ved at dø af aids, men takket være medicin og støtte og opbakning fra Red Barnet og organisationen Health Alert i byen Gulu i Uganda er de unge hiv-positive nu så stærke, at de kan hjælpe andre børn og unge i samme situation.

»Før var jeg meget sky over for andre mennesker, fordi de var bange for mig. Men efter jeg mødte andre, der lever med hiv, begyndte jeg at åbne op og være venlig over for andre,« fortæller 19-årige Francis, der nu hjælper andre børn med at leve godt med hiv.

De unge hiv-positive har fået uddannelse og er nu en slags ungdomskonsulenter, der tager ud og underviser på skoler. De besøger også andre hiv-positive børn i deres hjem og giver børnene vejledning i, hvordan de skal tage deres medicin.

Desuden fortæller de deres egen historie om, hvordan de har lært at acceptere, at de er smittet. At de i dag lever et rimelig godt og aktivt liv, selv om de har hiv.

De unge forsøger også at nedbryde tabuet om hiv ved at deltage i live-programmer i radioen.

»Vi fortæller om, hvordan det er at leve med hiv og opfordrer folk til at blive hiv-testet. Før talte folk af og til dårligt om mig på grund af uvidenhed om hiv. Men nu sker det ikke så tit mere, for folk er blevet mere oplyste takket være radioen,« fortæller 17-årige Junior.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.