10. august 2011

Susan kom ud af prostituion

Hundredvis af voldsramte kvinder har fået hjælp og uddannelse på det danskstøttede kvindekrisecenter i den kenyanske storby Nakuru. En af dem er Susan Kariuki, der var prostitueret, men nu har uddannet sig til frisør.

Myndighederne anerkender det. Universiteter sender praktikanter til det. Og hundredvis af kvinder får et nyt liv gennem det.

Sådan siger Anders Jacobsen, som er udsendt af International Aid Services til Østafrika, om kvindekrisecentret Filadelfia i den kenyanske storby Nakuru. Centret er stiftet med hjælp fra Danida gennem International Aid Services.

Filadelfia er Kenyas eneste kvindekrisecenter, og der er stor forandring at spore siden starten i 1996. Dengang bestod hjælpearbejdet i sporadisk maduddeling til sultne gadebørn. I dag er centret en professionel organisation med motiverede medarbejdere, der især tager sig af børnenes mødre, som ofte er ofre for vold og må brødføde sig ved prostitution.

Omkring 650 kvinder har nu fået undervisning, færdigheder og nye fremtidsmuligheder gennem hjælpearbejdet. Heraf har flere end 100 boet på centret i kortere eller længere tid.

Prostitueret på gaden

En af dem er Susan Wanjuri Kariuki, der her fortæller sin historie over en skrattende telefonlinje fra Kenya.

”Jeg levede på gaden og havde det forfærdeligt. Jeg gik med selvmordstanker. Lige indtil jeg mødte en af medarbejderne fra Kvindekrisecentret Filadelfia. Fra da af var mit liv forvandlet,” opsummerer Susan sin historie.

Nakuru er med sine 300.000 indbyggere Kenyas fjerdestørste by. I centret kommer voldsramte, prostituerede og enker, alle sammen med store behov og problemer.

”Jeg levede af prostitution og serverede også spiritus i en bar,” fortæller Susan Kariuki.

Men hvorfor tænkte du på selvmord?

-”Livet var bare så hårdt. Jeg kunne ikke dække mine økonomiske behov, og jeg havde masser af problemer med mine børn. Jeg havde ingen at snakke med.”

Men du havde jo to drenge at tage dig af?

”Ja, men jeg var meget deprimeret og syg. Åh Gud, sikke et liv …”

Testet for hiv

Susan flyttede ind i kvindekrisecentret et par måneder, inden medarbejderne hjalp hende til at få sin egen lejlighed.

”De rådede mig til at få taget en hiv-test. Med det liv, jeg havde levet som prostitueret, troede jeg, at jeg var hiv-positiv. Jeg blev testet, og det viste sig, at jeg var hiv-negativ! Jeg græd af glæde, ja jeg græder også nu, mens jeg fortæller dig det. Det er et mirakel.”

”Nu vidste jeg, at jeg havde fået et helt nyt liv sammen med mine to drenge. Nu havde jeg en grund til at leve igen. ”

Nu er Susan frisør

Kvindekrisecentret tilbyder kurser i syning, patchwork, madlavning, sundhed og hygiejne. Alt sammen for at kvinderne skal kunne klare sig i samfundet efter opholdet.

Susan fik tilbudt et frisørkursus, som hun takkede ja til med det samme:

”Nu er jeg professionel frisør og skønhedsekspert,” siger hun stolt.

Hvor ville du være, hvis du ikke var kommet på krisecenter?

– Det ved jeg ikke. Jeg havde nok været død nu. Krisecentret og medarbejderne har givet mig en helt ny platform. Nu har livet mening igen. Så nu vil jeg gerne hjælpe andre,” slutter Susan.

Og det ønske kan blive til virkelighed. For uddannelsen betyder arbejde, og arbejde betyder indtjening, og de solide rammer giver overskud til at hjælpe andre.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.