10. august 2011

Tæpperne giver Anahit nyt liv

Anahit er et andet menneske i dag, end hun var for blot et år siden. Årsag? En væv og garn i alle mulige farver.

Anahit har i tre år boet på et hjem for unge med handicap.

”I starten var hun var meget følsom, græd meget, og hendes første reaktion på alting var: Nej!,” fortæller Karine, der arbejder på hjemmet.

”Og når de andre fik besøg af deres familier, blev hun rigtig ked af det.”

Anahit er født med et mentalt handicap. Hun voksede op på et børnehjem og har ingen slægtninge. Der er en enorm skam forbundet med handicap i Armenien, og landets fattigdom gør kun alting værre. Mange forældre føler sig ikke egnet, hverken mentalt eller økonomisk, til at tage sig af et barn med særlige behov, og de barske forhold driver dem i flere tilfælde til at forlade barnet eller sende det på børnehjem.

Nye uddannelser

Da Mission Øst og den lokale partner Bridge of Hope for nylig var med til at indføre Armeniens første erhvervsuddannelser for unge med et handicap, fik Anahit endelig en chance for at høre til. I dag er hun et ud af 87 unge mennesker, der undervises i enten tæppevævning eller gartneri. Anahits vævning har givet hende en helt ny glæde i livet og en enestående chance for en dag at tjene sine egne penge.

”Hun er meget mere åbensindet i dag. Hvor hun før undertrykte sine følelser og holdt sin sorg for sig selv, kommer hun nu til os,” siger Karine, der fortæller, at Anahit er blevet mere selvsikker. Og spørger man Anahit selv, hvor god hun er til sit håndværk, smiler hun og svarer:

”Jeg er den bedste i klassen.”

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.