07. september 2023

Verdens kvinder får færre børn. Det betyder, at verdens vilde befolkningsvækst bremser op

Vi skal stadig finde plads til et par milliarder flere medborgere i verden. Men fødselsraterne har allerede toppet.

Verdens kvinder føder færre børn. Også i verdens folkerigeste nation, Indien, hvor denne mor er fra. Foto: hadynyah, iStock

Verdens kvinder føder færre børn. Også i verdens folkerigeste nation, Indien, hvor denne mor er fra. Foto: hadynyah, iStock

I tresserne fik hver kvinde verden over fem børn i gennemsnit – det er nu faldet til 2,3 børn i snit pr. kvinde. Et hav af fremskridt giver den enkelte kvinde bedre mulighed for at selv at vælge, hvor mange børn hun vil have. Og de faldende fødselsrater betyder også, at verdens vilde befolkningsvækst bremser op.

Færre fattige og færre børn

Verden over er levestandarden steget gennem de sidste generationer. For blot tre årtier siden levede omkring hver tredje person på kloden i ekstrem fattigdom – nu er det faldet til under hver tiende.  Samtidig er der flere og flere mennesker, der får adgang til lægehjælp, mange flere bliver vaccineret, flere kan drikke rent vand og spise mere og sundere mad. Alle de ting betyder, at sundheden stiger globalt, især blandt børn. Hvert år overlever otte millioner flere børn nu i forhold til 1990. Men selvom man kunne tro, at det ville betyde, at der kun kom endnu mere fart på befolkningsvæksten, så forholder det sig omvendt på den lange bane. Når børnedødeligheden falder, og flere børn overlever, ja, så får kvinder færre børn.

Læs mere om den kæmpestore udvikling for at redde børneliv, som verden har været igennem de sidste tre årtier. Titusindvis af børneliv bliver nu reddet hver eneste dag i forhold til 1990.

Verden har gjort enorme fremskridt mod en af livets største tragedier

Fertiliteten falder fra øst til vest. Thomas Gringer Jakobsen og Eva Søe Olsen

Moderne prævention hitter

Samtidig kommer der flere og flere piger på skolebænken. Faktisk er andelen af piger og drenge i grundskole nu den samme globalt, og flere og flere piger gennemfører skolen. Og når det gælder videregående uddannelser, har piger overhalet drenge på verdensplan.  Det er ikke for ingenting, at eksperter kalder pigers uddannelse for verdens bedste investering. Forskningen viser nemlig en masse gode effekter af uddannelse. Jo længere uddannelse til piger, jo færre børn får de senere i livet, jo mere tjener de, og jo mere medbestemmelse får de. Og så stiger andelen af kvinder, der bruger moderne prævention. Der er stadig 164 millioner kvinder verden over, der gerne vil bruge prævention, men ikke har adgang til det endnu. Men samtidig er antallet af kvinder, der bruger prævention, næsten fordoblet siden 1990.

10 milliarder og lidt til

Antallet af mennesker på kloden er eksploderet de sidste 75 år. I 1950 var vi 2,5 milliarder mennesker, og i november 2022 rundede vi otte milliarder.  Den store vækst skyldes både, at fødselsraterne var meget høje tidligere, og at den globale sundhed jo stiger, så vi lever længere og længere. Nu flader væksten ud. Det tog 12 år at gå fra syv til otte milliarder mennesker. Men de faldende fødselsrater betyder, at det vil tage 15 år at tilføje den næste milliard medborgere, forventer FN. Og den næste milliard efter det, altså fra ni til ti, vil tage 21 år. Omkring år 2080 vil verdensbefolkningen toppe på 10,4 milliarder, og derefter vil tallet langsomt begynde at falde.

Mange mennesker er bekymrede for, at klodens voksende befolkning vil presse klimaet endnu mere og forhaste klimakatastrofen. Det korte svar er, at størstedelen af de kommende verdensborgere vil blive født i fattige lande, der har et meget lille klimaaftryk pr. indbygger. Omvendt er der en relativ lille gruppe mennesker - herunder mange danskere - der står for store dele af udledningerne af drivhusgas. Det er en større belastning for klimaet. Det betyder ikke, at der ikke kommer udfordringer med en stigende verdensbefolkning. Læs meget mere i vores artikel her:

Rekordmange mennesker – er det en klimakatastrofe?