11. september 2015

"Vil du ha' Verdens aller-aller-aller-Bedste Nyheder?"

1.500 frivillige, 140 uddelingssteder i Danmark, 440.000 aviser og et par tusinde danseglade på Københavns Rådhusplads gjorde Verdens Bedste Nyheders årlige avisuddeling til en fantastisk morgen.

Dette indhold bruger cookies.
Ret dine indstillinger her

Høj musik dunker ud over Rådhuspladsen i København. Klokken er lidt over 7 fredag morgen, og Verdens Bedste Nyheders store morgenuddeling er lige startet. På Rådhuspladsen er der dansefest, selvom der lige nu er flere morgenfriske danskere i køen til gratis kaffe end på dansepladsen. Der strømmer langsomt flere til dansegulvet. 20 minutter senere syder det foran DJ-pulten.

Morgenfesten er bare en lille del af Verdens Bedste Nyheders store morgenuddeling. 140 steder i Danmark deler 1.500 frivillige en avis med konstruktive nyheder fra udviklingslandene ud til danskerne. Fra Rønne til Grenaa står lokale frivillige og giver danskerne en opmuntrende start på dagen: Det går bedre i verden, end de fleste går rundt og tror.

På Dronning Louises Bro i København står ungdomspolitikere på tværs af partiskel sammen med frivillige fra Mellemfolkeligt Samvirke og deler aviser ud til de store cykelkøer, der dannes foran de røde lys.
”Kunne du tænke dig Verdens Bedste Nyheder? Vil du ha’ Verdens aller-aller-aller-Bedste Nyheder?”, spørger en frivillig, mens hun går langs cykelpendlerne og uddeler aviser, der bliver stykket i cykelkurve og jakkelommer.
Anja Søndergaard fra Mellemfolkeligt Samvirke er en af koordinatorerne for uddelingen ved broen. Hun piller indpakningen af endnu et bundt aviser med Verdens Bedste Nyheder, og langer 200 aviser til en anden frivillig. ”De ryger vildt hurtigt, vi skal have nogen flere aviser herop!”, siger hun. Journalisten dropper sin notesblok og pen og cykler efter flere aviser.

Politiske modstandere samles om Verdens Bedste Nyheder

På Kongens Nytorv står ambassadører og personale fra ni ambassader, fra Belgien til Ghana og Cypern til Canada, og hjælper til med at give aviser ud.
”Good morning, are you interested in World’s Best News?”, lyder det til de forbipasserende. Den engelske ambassadør Vivien Life deler aviser ud til pendlere, der kommer op fra metroen, mens hendes australske kollega Damien Miller tager hånd om cyklisterne på vej til arbejde.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) og folketingsmedlem Johanne Schmidt-Nielsen (EL) støder til ambassadørerne og deler gode nyheder ud. De er til dagligt politiske modstandere, men har for femte år i træk stået sammen og delt aviser ud og støttet Verdens Bedste Nyheder.

Over hele landet har politikere stillet sig op i deres valgkredse sammen med både lokale frivillige og politiske konkurrenter for at sprede de gode nyheder. 22 folketingspolitikere fra seks forskellige partier stod på torve og stationer i og gav en hånd med i større og mindre byer.

Dans i benene og gode nyheder i lommen

Tilbage på Rådhuspladsen er der fuld gang i dansegulvet. Studerende på vej til universitetet danser med kaffekopper i hænderne, og unge forældre smider børnene på skuldrene og vrikker sammen med frivillige fra IBIS, Roskilde Festival og et par stykker, der vist mere er på vej tilbage fra torsdagens bytur end på vej til arbejde. En beruset mand danser salsa tæt med en af de frivillige. Lidt senere sidder han op ad en af kaffevognene og sover med hatten trukket over øjnene.

Der bliver danset, taget selfies og læst Verdens Bedste Nyheder i kaffekøen. Et par håndfulde frivillige, der har siddet og pakket aviser til uddelingen, smutter ind og danser med den sidste tid. Flere og flere trækker langsomt væk fra DJ-pulten, arbejde og studie kalder. De er i hvert fald vågne nu, og med dans i benene og gode nyheder i lommen. En ung pige begynder at gå fra pladsen, mens hun snakker med sin veninde. ”Det var da verdens bedste morgen” griner hun.

Morgeneventet

Det er sjette gang i år, at Verdens Bedste Nyheder arrangerer en landsdækkende morgenevent, hvor frivillige deler gode nyheder ud.

I år delte mere end 1.500 frivillige 75.000 Verdens Bedste Nyheder-aviser og 120.000 stykker sponsorchokolade fra Toms og COOP ud 140 steder i hele landet. 365.000 Verdens Bedste Nyheder-aviser lå foldet rundt om Metroxpress’ gratisaviser på stationer og i busser.

22 folketingsmedlemmer samt ambassadører og repræsentanter fra ni lande – England, Holland, Israel, Canada, Australien, Belgien, Italien, Cypern og Ghana – var med.
Verdens Bedste Nyheder har spredt sig ud over Danmarks grænser. Fra i dag og frem til december bliver aviser på 24 sprog delt ud i 19 EU-lande.

Anders Seneca Bang

Journalist

Anders er journalist. Udover klassiske udviklingsområder som fattigdom, sundhed og uddannelse, interesserer han sig især for klimakatastrofen og den grønne omstilling.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.