11. januar 2016

App sender millioner af måltider til flygtningebørn

En ny app kaldet ShareTheMeal giver dig mulighed for at ’dele’ din mad med syriske flygtningebørn i Jordan. Tusindvis af mennesker har allerede givet millioner af måltider.

Syriske flygtningebørn i Jordan. Foto: Rein Skullerud, WFP

Syriske flygtningebørn i Jordan. Foto: Rein Skullerud, WFP

Krisen i Syrien betyder, at millioner af mennesker i dag er afhængige af humanitær fødevarehjælp fra FN’s Fødevareprogram (WFP). Men desværre er der langt fra penge nok til at mætte alle munde.

Nye metoder må derfor tages i brug. På den baggrund har FN’s Fødevareprogram udviklet en helt ny måde at indsamle flere penge og nå ud til flere mennesker.

Ved hjælp af den innovative app ShareTheMeal kan smartphone-brugere donere et måltid, når de vil, hvor end de er. Det har 320.000 brugere allerede benyttet sig af. De har delt over 3,9 millioner måltider, siden app’en blev lanceret i juni 2012. Og dermed har de givet et vigtig bidrag til WFP’s indsats for syriske flygtningebørn.

Bedste app i 2015

“Vi håbede selvfølgelig, det ville blive en succes, men vi havde ikke alt for høje forventninger, da det er vigtigt at være realistisk. Men jeg må indrømme, at jeg er overrasket og rørt over interessen. Google har endda nomineret os til den bedste app i 2015,” siger Sebastian Stricker, der står bag app’en.

Sebastian Stricker fik ideen til ShareTheMeal, da han fandt ud af, at der på verdensplan findes 20 gange så mange smartphone-brugere, som der er sultne børn. Meningen bag app’en er, at brugerne kan ’dele’ deres måltid, mens de spiser middag med venner eller spiser frokost på kontoret. En donation på kun tre kroner vil give vigtig ernæring for en dag til et syrisk flygtningebarn i Jordan, der er omfattet af WFP’s skolemadsprogram.

Hjælp direkte til nærområderne

Konflikten i Syrien har sendt millioner af syrere på flugt til nabolandene. I Jordan har flere end 630.000 syriske flygtninge indtil nu registreret sig hos FN’s Højkommissariat for Flygtninge (UNHCR). Behovet for hjælp er enormt – men desværre rækker pengene langt fra til at mætte alle. WFP var i efteråret 2015 tvunget til at skære i madrationerne til syriske flygtninge. Alene i Jordan mistede over 229.000 flygtninge deres adgang til basal fødevarehjælp fra WFP.

”Presset på de humanitære organisationer har aldrig været større – vi står overfor kriser, som i antal og omfang er uden fortilfælde. Ressourcerne rækker på ingen måde til de enorme behov, der er i verden i dag. Og det gør det tvingende nødvendigt for en organisation som FN’s Fødevareprogram, der udelukkende finansieres gennem frivillige bidrag, at søge nye og innovative måder at fundraise på. Det er i det lys, man skal se ShareTheMeal app’en, som vi har store forventninger til,” siger Anne Poulsen, der er direktør for WFP’s Nordiske Kontor i København.

Ny måde at tænke nødhjælp på

Som en test blev app’en lanceret i Tyskland, Østrig og Schweiz i juni 2015, hvor mere end 120.000 brugere gav over 1,7 millioner skolemåltider til børn i det afrikanske land Lesotho. Da app’en blev lanceret globalt den 12. november 2015, skiftede modtagerlandet til Jordan, hvor målet er at uddele 20.000 måltider på daglig basis i et år. Halvanden måned efter den globale lancering er 99% af målet nået.

“Vi ved endnu ikke, hvad det næste skridt for ShareTheMeal er. Lige nu er vores fokus på Jordan, fordi vi ønsker at være til stede, hvor behovet er størst. Når vi har nået vores mål i Jordan, vil vi tage et andet sted hen, men målet vil altid være at give skolebørn et nærende måltid,” siger Sebastian Stricker.

Han håber på, at ShareTheMeal kan være forgangseksemplet, der får andre til at igangsætte lignende innovative måder at finansiere og udføre humanitært arbejde på.