25. februar 2014

Big data kan redde skovene

Global Forest Watch er et revolutionerende nyt program, der åbner helt nye muligheder for at overvåge udviklingen i verdens skove

Foto: Mokhammad Edliadi for Center for International Forestry Research (CIFOR)

Foto: Mokhammad Edliadi for Center for International Forestry Research (CIFOR)

Hvordan går det med skovene i Brasilien? Bliver der plantet flere træer end der fældes? Og er udviklingen gået frem eller tilbage i de seneste år? Et nyt revolutionerende program gør det nu muligt at overvåge udviklingen i verdens skove for alle internetbrugere. I et interaktivt verdenskort registreres fældning og plantning af skov på månedlig basis. Ved et klik med musen er det muligt at overvåge og analysere de seneste forandringer i skovene. Dermed har miljøforkæmpere fået et nyt redskab i kampen for at bremse fældningen af verdens skove, der trods fremskridt stadig er alarmerende høj.
Global Forest Watch er navnet på programmet, som torsdag d. 20. februar blev præsenteret i Washington D.C. Det er resultatet af et samarbejde mellem FNs Miljøprogram (UNEP), The World Resources Initiative, Google og mere end 40 andre samarbejdspartnere. Ved at kombinere satellitteknologi og cloud computing fra Google imødekommer Global Forest Watch et behov for bedre oplysningsgrundlag om skovenes tilstand fra en række forskellige aktører.
”Virksomheder, regeringer og lokalsamfund er desperate efter bedre information om skovene. Nu har de den,” siger Dr. Andrew Steer, præsident i World Resouces Initiative. ”Global Forest Watch er en platform, der fundamentalt vil ændre den made enkeltpersoner og virksomheder forholder sig til skovene. Fra nu af kan dem der gør skade ikke skjule sig, mens dem der gavner skovene vil blive anerkendt for deres lederskab”.

Lokale og globale muligheder

UNEP forudser, at Global Forest Watch kan anvendes til en række forskellige formål af forskellige aktører. Virksomheder, der køber naturressourcer, kan anvende programmet til at analysere om skovhugst i et område lever op til love og miljøstandarder, og sælgende virksomheder kan anvende programmet til at demonstrere, at de lever op til disse standarder. Samtidig kan ngo’er, lokalsamfund og privatpersoner anvende programmet til at føre bevis for ulovlig afskovning og holde virksomheder og myndigheder ansvarlige.
”Hvordan vi behandler verdens skove er i dag både er i dag både et lokalt og et globalt projekt, og den teknologiske udvikling har givet Global Forest Watch en hidtil uset mulighed for at forene ikke bare information og data, men mennesker, hvad end det er skovridere, virksomheder eller forbrugere,” siger Achim Steiner, adm. direktør i UNEP og vice-generalsekretær i FN.
Global Forest Watch er nu online i en beta-version og kan anvendes gratis på globalforestwatch.org.

Prøv det selv

Læs mere om Global Forest Watch og prøv programmet på

Global Forest Watch

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.