07. september 2012

Blev first mover med uvante partnere

Et samarbejde mellem en dansk virksomhed, en vietnamesisk producent, Håndværksrådet og Danida har hjulpet virksomheden uden om krisen.

For otte år siden var den danske virksomhed Deep Drawing C&K Johansen A/S på vej ind i en alvorlig krise. Virksomhedens kunder vendte sig mod billigere producenter i Østeuropa. Og derfor var risikoen for tab af vigtige markedsandele og en række danske arbejdspladser stor.

»Vi var ved at miste nogle af vores store og ellers stabile kunder, og vi måtte handle hurtigt, hvis vi ville beholde dem,« forklarer Jens-Christian Johansen, medejer og direktør i C&K Johansen, Horsens.

Gennem 40 år har C&K Johansen opbygget erfaring med alsidige dybtræk- og udstansningsopgaver. Så da krisen ramte verden – og dermed også det danske firma – måtte de tage uvante kontakter i brug.

Sammen med Danidas B2B Program og assistance fra Håndværksrådet etablerede Deep Drawing C&K Johansen et joint venture med en vietnamesisk producent af metalkabinetter, Nam Phat. Dele af den danske dybtræksproduktion blev flyttet til Vietnam, og virksomheden tog dermed konkurrencen op med Østeuropa. Udflytningen betød, at Vietnam fik en ny nøgleindustri, som gør det muligt for mange af de andre vietnamesiske industrier at udvikle nye produkter.

»Dybtræksprodukter af høj, dansk kvalitet til konkurrencedygtige priser vil samtidig tiltrække udenlandske investorer, for hvem den nye virksomhed er den brik, der manglede, for at de ville sætte produktion op i Vietnam. Vi må stadig købe en del materialer i Thailand, men jo flere metalvirksomheder vi kan få trukket til Vietnam, jo bedre for os selv,« siger Jens-Christian Johansen.

 

Det uvante samarbejde har i dag ført til, at Deep Drawing C&K Johansen A/S er en virksomhed i vækst trods den økonomiske lavkonjunktur. Virksomheden har rationaliseret kraftigt, så antallet af medarbejdere er faldet fra 60 til 20 medarbejdere i Danmark og det samme i Vietnam. Men outputtet er det samme, siger direktøren.

Nam Phat har fået et teknologisk løft i sin egen kabinetproduktion samtidig med, at virksomheden har været med til at opbygge en helt ny type metalproduktion. Dybtræksproduktionen har gjort Nam Phat til first mover på et lukrativt marked, hvor kunder som Toshiba står på spring til at flytte produktionen til Vietnam, fordi de nu kan få leveret avancerede komponenter fra den dansk-vietnamesiske fabrik.

»Vi forventer, at joint venturet udvider både produktion og medarbejderstab betragteligt i de kommende år. Vi har beholdt vores danske og europæiske kunder og hele tiden får nye. Det skyldes dels, at vi har lagt nogle af de løntunge opgaver til Vietnem, men også at vi har investeret kraftigt i et nyt og automatiseret produktionsapparat i Danmark,« forklarer Jens-Christian Johansen.

»Vi mærker i høj grad, at Vietnam er et emerging market, og det giver os en række fordele knyttet til det at være first mover – samtidig sætter det gang i en udvikling som det vietnamesiske samfund kan have stor gavn af. Og den vækst kommer i sidste ende os til gode i form af øget efterspørgsel,« fortæller Jens-Christian Johansen.

Udover ny vækst og nye arbejdspladser har virksomheden lagt vægt på en ansvarlig produktions-form. Derfor er medarbejderne blevet undervist i sikkerhed og sundhed på arbejdspladsen, og virksomheden renser nu selv sit spildevand.

»Sammen med Danidas B2B Program har vi kunnet skabe gode arbejdsforhold som i Danmark, og det betyder, at andre virksomheder i Vietnam ser og efterligner ”mønstervirksomheder” som vores,« fortæller Jens-Christian Johansen.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.