13. marts 2014

Danmark må sikre ambitiøse mål efter 2015

Da direktøren for FNs Millenium Campaign Corinne Woods onsdag gæstede Danmark, havde hun en udfordring med. Danmark må føre an i arbejdet for ambitiøse udviklingsmål efter 2015.

Medine Duvarci / VBN

Medine Duvarci / VBN

I år 2000 gav verdens ledere hinanden hånd på at arbejde sammen for en bedre verden. De otte 2015 Mål har siden dannet ramme om arbejdet for at udrydde den globale fattigdom og nød. Det arbejde nærmer sig nu sin afslutning, og arbejdet er allerede i gang med at udstikke nye mål for de kommende år.

”Når verdens ledere i 2015 skal beslutte, hvilke mål vi skal forfølge fremover, har de et valg. De kan være ambitiøse og fokusere på de vigtigste mål, eller de kan lade være. Det er helt afgørende, at skabe en offentlig debat, der viser, at befolkningen tager kampen mod den globale fattigdom og nød meget alvorligt”, sagde Corinne Woods fra talerstolen til Verdens Bedste Nyheders startmøde, hvor NGO-baglandet var mødt talstærkt op for at tage hul på årets kampagne.

Corinne Woods understregede, at Danmark har en vigtig rolle at spille i det forestående arbejde. I 2015 skal Danmarks FN-ambassadør Ib Petersen i samarbejde med sin kollega fra Papua Ny Guinea lede forhandlingerne om udformningen af de nye udviklingsmål, der skal løbe frem til 2030. Med Danmark i spidsen for forhandlingerne har den danske befolkning og danske udviklingsorganisationer en unik mulighed for at sætte dagsordenen.

”Vi er nået langt i arbejdet med 2015-målene, og det er en succes, som vi skal fejre. Men hvis vi skal nå videre, skal vi accelerere processen og hæve ambitionsniveauet. Det danske civilsamfund kan spille en afgørende rolle i den proces, men det kræver, at vi starter debatten nu”, sagde Corinne Woods.

Én måde hvorpå danskerne kan give deres mening til kende, er ved at deltage i projektet MyWorld, hvor mennesker over hele verden bliver bedt om at stemme på de emner, som de prioriterer allerhøjest. Knap halvanden million har allerede deltaget i stemmeafgivelsen, men Corinne Woods håber at nå et meget højere tal inden de afgørende forhandlinger begynder.

”MyWorld giver mennesker i de fjerneste afkroge af verden en stemme, så de kan fortælle, hvad der har betydning for dem i deres liv. Hvad der er vigtigt for en person i Uganda er ikke nødvendigvis det samme for en person i Danmark.”