06. september 2019

Danmark vågnede op til Klimahåb

Gamle, unge, små, store, danske og internationale fik alle Verdens Bedste Nyheder stukket i hånden på en frisk septembermorgen. Folk fik serveret nyheder om klima, håb og handling sammen med et styk chokolade og et ”godmorgen”.

Næsten 2000 frivillige var spredt over hele Danmark for at dele klimanyheder og chokolade ud på en frisk septembermorgen. Foto: Astrid Maria Rasmussen

Næsten 2000 frivillige var spredt over hele Danmark for at dele klimanyheder og chokolade ud på en frisk septembermorgen. Foto: Astrid Maria Rasmussen

En kvinde med gråsprængt hår sender et varmt smil til de forbipasserende på Valby Station. Hun har en varm fleece og en hvid T-shirt på. ”Godmorgen, kunne du tænke dig Verdens Bedste Nyheder og et stykke chokolade?”, spørger kvinden en mand med rullekuffert på vej mod togperronen. Manden smiler, tager avisen i den frie hånd og trasker ned ad trappen på vej ned mod det tog, han skal nå. Han når at kaste et blik på overskrifterne i avisen, inden han stiger på toget. ”Verden vågner til klimahandling” og ”Håbet er lysegrønt” står der med store bogstaver på forsiden.

Klokken er 7:00, og solen lister sig over horisonten på en frisk fredag i september. Kvinden i den hvide T-shirt er ikke den eneste, som deler ud. Udover de ti andre uddelere på Valby Station er næsten 2000 frivillige over hele Danmark netop i gang med at fortælle danskerne om klimamyter, løsninger og behovet for akut handling for klimaet. Det er tiende gang, at Verdens Bedste Morgen finder sted, og i år er der flere med end nogensinde før. Hele 211 steder overalt i Danmark får fortravlede myldretidsdanskere mulighed for at få en snært af nyhed om, at verden ikke er så slem som vi går og tror. Årets avis sætter fokus på den nye, store klimabevågenhed, og at det langt om længe ser ud til, at bekymringerne for klimaforandringerne er ved at slå bredt igennem. Det kræver nemlig, at man kender til problemerne, før de kan løses.

Klimahåb for alle generationer

Ved busstoppestedet på Valby Station står Maria på 65 år og deler aviser ud. Hun er fra foreningen Globale Seniorer, der kæmper for et internationalt samarbejde på den anden side af arbejdsmarkedet. Mange af foreningens medlemmer har strategisk placeret sig rundt omkring stationsområdet.

”Jeg synes, det er vigtigt at få en konstruktiv vinkel på det hele. Der er selvfølgelig mange problemer, som skal løses, men man tager ikke skade af at læse om fremskridt,” siger Maria, mens hun med hånden dykker ned i sin mulepose efter flere chokolader til de forbipasserende. Det er femte gang, hun er med til at dele ud.

Hun står sammen med formanden for Dansk Ungdoms Fællesråd, Chris Preuss. Han er der sammen med en masse andre ungdomspolitikere, der side om side deler ud med de Globale Seniorer. ”Vi skal tale de gode historier op, og fejre de gode takter, der trods alt er,” siger Chris, der netop er løbet tør for aviser. Han skynder sig at hente flere.

Det er Verdens Bedste Nyheder, som står bag det store morgenevent og de mange aviser – 140.000 for at være eksakt. Flere og flere aviser kan ses i hænderne på de morgenfriske passagerer på Valby Station.

”Jeg har ikke lige fået tid til at læse hele avisen, men umiddelbart vil jeg da sige, at det er rart med noget andet end negative overskrifter,” siger Søren, der er på vej til arbejde. Han har en morgensmøg og to go-kaffe i den ene hånd og skutter sig i den koldfriske morgensol ved busstoppestedet. Han står ved siden af Simran, der er på vej i skole med sin lillesøster. Hun går i 5. klasse og har avisen i hånden, mens hun fortæller, at hun allerede ved rigtig meget om klimaet. Det har de nemlig lært i skolen.

Globalt perspektiv på Kongens Nytorv

Inde på Kongens Nytorv får ”Verdens Bedste Morgen” et internationalt islæt. Ambassadefolk fra blandt andet Canada, England, Ghana og Rumænien har netop taget en fællesselfie, inden de bliver sluppet løs langs cykelstierne med en stak aviser i favnen. Marc Holland og Emily McCormack repræsenterer henholdsvis den britiske og irske ambassade. De rækker en arm ud til de forbikørende cyklister og giver et ”good morning” og smil med på vejen til de travle københavnere, der kommer susende på deres jernheste.

”Det er overraskende, hvor godt folk tager imod de her nyheder. Det ser næsten ud som om, at de allerede er bekendte med avisen og projektet,” siger Marc Holland, der bagefter spæner efter en cyklist, der har tabt den avis han lige har fået stukket i hånden. Marcs pointe om det store kendskab bunder måske i, at det næsten er umuligt at køre igennem København uden at støde på de morgenfriske frivillige i hvide T-shirts. Næsten 500 frivillige er placeret strategisk på gader og stræder i den Københavnske morgentrafik, så mange har allerede fået deres avis.

På vejen ned mod metroen står ministerkonsulent Priscilla Ankomah fra den Ghanesiske ambassade. Hun glæder sig over at være med, og fortæller at hun hjertens gerne vil gøre sit for at fortælle verden om klimaets tilstand. For hende er det enormt vigtigt, at klimaforandringer får fokus, og tager eksemplet op med de varme somre, som har ramt Danmark de seneste par år. Hun siger derefter med en bekymrende mine ”forestil dig så, hvor varme de somre føles i Ghana. Vi bliver nødt til at kende de fare vi står overfor, før de kan løses.”

“Nogle gange kan det at gøre en lille smule betyde rigtig meget. Derfor synes jeg, det er vigtigt at stå her i dag og dele nyheder om verdens klima,” siger Priscilla, inden hun går hen og henter flere aviser.

Verdens Bedste Morgen er ved at være forbi, da klokken nærmer sig 9. De fleste danskere er vågnet op til chokolade, nyheder og klimahandling. Der er sat fokus på klimaforandringerne, men også at der er håb for, at de kan bremses.