08. oktober 2018

Det er blevet langt mere sikkert at flyve

Godt nyt til alle, der lider af flyskræk: Siden år 2000 er det blevet langt mere sikkert at rejse med rutefly.

Vingen på en Airbus A380. Foto: CCBY Rich Savage

Vingen på en Airbus A380. Foto: CCBY Rich Savage

Da en af de fire motorer på et passagerfly af typen Airbus A380 sidste år pludselig eksploderede højt over Grønlands indlandsis, lykkedes det alligevel piloten at flyve til nærmeste lufthavn og lande sikkert. Efter de 497 passagerer var stået af, fløj det ulykkesramte fly hjem på kun tre motorer.

Man kunne måske godt tænke, at det bare var rent held, at det ikke gik værre. Men lige siden halvfjerdserne er der faktisk sket færre og færre flystyrt, og antallet af dødsfald på grund af flyulykker er også dalet som en langsom, kontrolleret indflyvning.

Det viser tal på den anerkendte statistikside ourworldindata.org, på baggrund af information fra den uafhængige hjemmeside Aviation Safety Network, der indsamler oplysninger om flysikkerhed. Tallene dækker alle kommercielle rute- og fragtfly med over 14 sæder. Privatfly og militære fly er ikke medtaget i statistikken.

I halvfemserne skete der hvert år omkring 45 flyulykker med et eller flere dødsfald. I nullerne svingede tallet på omkring 30 ulykker om året, og sidste år var der kun 10 alvorlige ulykker. Det betyder samtidig, at der også dør langt færre passagerer. I de seneste år ligger tallet på under 500 dødsfald om året, selvom der er store udsving år for år.

2017 blev det sikreste år i luften nogensinde i nyere tid. I alt døde 44 personer sidste år på grund af flyulykker. Det skal ses i forhold til, at der var næsten fire milliarder passagerer i luften samme år.

Også flykapringer er efterhånden stoppet med at være et problem. I 1990 var der 38 flykapringer. Men siden 2010 har tallet ligget på mellem nul og fire kapringsforsøg årligt.