21. maj 2014

Elektronisk smartcard hjælper kvinder i Nepal

Elektronisk betalingskort giver kvinder mad på bordet og opsparing til børns uddannelse.

J McDowell / CC BY

J McDowell / CC BY

Når man knokler i marken for at sætte mad på bordet til familien og har sendt sin mand til nabolandet i håbet om, at han kan finde arbejde, kan det være svært at få pengene til at række.

Den situation står mange nepalesiske kvinder i. Her er over 90 procent af landets kvinder beskæftigede i landbruget mod knap 75 procent af mændene. Kvinderne har ofte et fysisk hårdt, nedslidende arbejde og ansvaret for familiens husholdning på samme tid.

Et bankkort sparer både tid og penge

Som eneforsørgere oplever mange kvinder i Nepal, at det kan være svært at få økonomien til at hænge sammen, fordi de ikke ved, hvordan høsten bliver, eller om de kan regne med en ekstra indkomst eller ej, når familiens munde skal mættes.

Derfor begyndte FN’s World Food Programme tidligere i år at distribuere såkaldte smartcards i samarbejde med lokale banker. WFP sætter kredit ind på kortet, som kvinderne kan hæve ved at henvende sig til deres lokale bank-agent. Sådanne agenter er placeret rundt omkring i de små landsbyer, så kvinderne ikke behøver rejse langt for at hæve deres løn.

Kortet hjælper med de mest basale bankfunktioner som at sende og modtage penge og gør pengene tilgængelige på kontoen med det samme. Dermed hjælper ordningen med at sætte mad på bordet i trange perioder, og giver kvinderne mulighed for selv at bestemme, hvilke madvarer de vil købe i stedet for det, de lige har høstet på marken.

Grundlæggende forståelse for økonomi og opsparing

Desuden hjælper kortet kvinderne med at holde styr på deres økonomi, ligesom de har mulighed for at sende pengene sikkert til fjerne slægtninge uden at skulle betale for en kurér.

De bestemmer selv, hvor meget de vil hæve ad gangen, og hvor meget de vil spare op. Som et resultat af det har flere af kvinderne nu fået mulighed for at betale for deres børns gymnasieuddannelser. Det giver faglig selvtillid for kvinderne, der stadig halter langt efter mændene i uddannelsesniveau.

I Nepal er det stadig kun hver fjerde kvinde, der kan læse, mens det gør sig gældende for over 55 procent af mændene. Denne forskel er dog langsomt ved at blive udvisket med de yngre generationer.

Det er først og fremmest kvinder, der har været med i World Food Programmes ordning ”Food for Assets”, der har fået mulighed for at få tildelt et smartcard. Projektet giver kvinderne mad og penge som løn for deres arbejdsindsats i forbindelse med at genopbygge lokale huse og vandingssystemer i landbruget. Denne genopbygning forbedrer til gengæld produktiviteten i landbruget for hele lokalområdet.

Projektet er gået så godt, at endnu flere kvinder i det landlige Nepal er blevet introduceret til det elektroniske bankkort, der nu benyttes af ca. 1700 husholdninger.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.