21. november 2021

Fiskere rydder ud i plastik i havene og skaber nye veje

For fiskerne i byen Kollam i Indiens sydvestlige stat Kerala er fisk ikke længere den eneste attraktive fangst – her bliver plastik fra havet nemlig til veje på land.

I byen Kollam i Indiens sydvestlige stat Kerala bliver plastik fra havet til veje på land. Grafik Eva Søe Olsen

I byen Kollam i Indiens sydvestlige stat Kerala bliver plastik fra havet til veje på land. Grafik Eva Søe Olsen

De enorme mængder af plastik, som forurener havet, er ikke kun et problem for dyr og økosystemet – det truer også levebrødet for rigtig mange mennesker, hvis job er afhængigt af fiskeri.

I Indiens delstat Kerala har næsten 55.000 mennesker arbejde på områdets 3600 fiskerbåde, og fiskeindustrien beskæftiger næsten en million mennesker indirekte og skaber en omsætning på 14 millioner dollars.

For at muge ud i plastikken omkring kysten og sikre bedre forhold for områdets fiskere vedtog Keralas lokalregering i 2017 et initiativ om at rense havet. Derfor blev 1.000 fiskerbåde udstyret med nylonposer, som fiskerne skal opbevare alt det plastik i, de opsamler. Plastikken bliver derefter sorteret og makuleret, til den nærmest ligner konfetti, og sidenhen brugt sammen med asfalt til at lave veje.

”Tidligere var vi ligeglade med det plastik, vi samlede i vores net. Vi tog simpelthen fisken og smed resten tilbage i havet. Men ikke længere – nu beskytter vi havet for at redde vores levebrød. Havde vi fortsat med at være hensynsløse, ville der ikke have været flere fisk at fange,” siger Peter Mathias, der er formand for Keralas Fishing Boat Operators’ Association til The Guardian.

Faktisk kan mængden af plastisk, der svarer til en million plastikposer, spare et ton asfalt for hver kilometer vej. Det hjælper ikke kun med at mindske mængden af asfalt, som bliver brugt, men kan også reducere omkostningerne med 8-10 procent i forhold til almindelige veje. Siden initiativet gik i gang i 2017, er der indsamlet 80.000 kilo plastik fra havene ved byen Kollam, hvilket har ført til 135 kilometer vej.

Tidligere var vi ligeglade med det plastik, vi samlede i vores net. Vi tog simpelthen fisken og smed resten tilbage i havet. Men ikke længere – nu beskytter vi havet for at redde vores levebrød. Havde vi fortsat med at være hensynsløse, ville der ikke have været flere fisk at fange

Peter Mathias, formand for Keralas Fishing Boat Operators’ Association

Siden initiativet gik i gang i 2017, er der indsamlet 80.000 kilo plastik fra havene ved byen Kollam, hvilket har ført til 135 kilometer vej.