27. februar 2017

Flere diamanter i Sierra Leones skoler

For første gang i Sierra Leones historie har lokalbefolkninger nu fået lovsikrede rettigheder overfor mineindustrien.

CC BY Stephen Bachenheimer/Global Partnership for Education

CC BY Stephen Bachenheimer/Global Partnership for Education

I fremtiden kommer udvinding af diamanter og andre mineraler også lokalbefolkningen til gode i det vestafrikanske land Sierra Leone.

Alle mineselskaber skal med en ny lovpligtig aftale bidrage til udvikling i de områder, hvor de udvinder mineraler, og lokalbefolkningerne skal fremover være med til at bestemme, hvor og hvordan pengene skal bruges.

Og de nye krav er banebrydende for hele Vestafrika, vurderer Morten Blomqvist, som er politisk rådgiver i udviklingsorganisationen Oxfam Ibis, som i en årrække har arbejdet med styrkelse af lokalbefolkningers rettigheder i Sierra Leone.

”Sierra Leone har en enorm naturrigdom, men landet er stadig et af verdens fattigste lande, fordi mineraler og diamanter aldrig er kommet befolkningen til gode. Den nye type aftale vil forhåbentligt bryde med den dårlige historie. Det er helt centralt, at aftalen ikke er endnu en frivillig aftale, men er forankret i lovgivningen, og det, at lokalsamfundene er sikret indflydelse på hvad pengene går til, er et afgørende nybrud for hele kontinentet.”.

Ved udgangen af 2016 blev den første aftale mellem regeringen, et mineselskab og et lokalsamfund i Sierra Leone underskrevet, og regeringen har netop fulgt op med en lignende aftale med landets største diamantmine i byen Koidu.

De to aftaler er de første af deres slags, men resten af landets mineselskaber forventes nu at følge trop, vurderer Morten Blomqvist.

Sierra Leone har en enorm naturrigdom, men landet er stadig et af verdens fattigste lande, fordi mineraler og diamanter aldrig er kommet befolkningen til gode

Morten Blomqvist, politisk rådgiver Oxfam Ibis

Sierra Leone

  • Sierra Leone er med sine knap 6.5 millioner indbyggere en af verdens fattigste landet. Flere års ulovlig handel med såkaldte bloddiamanter blev blandt andet brugt til at finansiere en ødelæggende borgerkrig, som varede fra 1991 til 2002. Senest blev landet hårdt ramt under den vestafrikanske Ebola-krise i 2014.
  • Mineraler spiller en afgørende rolle i landets økonomi og udgør cirka 90 procent af den samlede eksport, hvoraf diamanter, guld og jernmalm står for størstedelen.

Kilde: USGS og Verdensbanken