16. oktober 2022

Flere skildpadder slipper for suppegryden

Nyt studie viser, at færre havskildpadder nu bliver fanget og ender deres dage som skildpaddesuppe eller som smykker.

Havskildpadde ved øen Okinawa i Japan. Foto: iStock / petesphotography

Forskere ved Arizona State University blev ret overraskede, da de endelig blev færdige med verdens første store optælling af, hvor mange havskildpadder i verdenshavene, der bliver ulovligt dræbt.

Ved at gennemgå et stort kildemateriale af både forskningsartikler, mediedækning og spørgeskemaer regnede forskerne ved Arizona State University frem til, at i alt omkring 1,1 million havskildpadder er blevet dræbt eller ulovligt indfanget de seneste årtier. Det viser en forskningsartikel offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Global Change Biology.

Det store tal var i sig selv ikke overraskende, for det er velkendt, at havskildpadder langt fra altid er i sikkerhed, selvom de i dag er en fredet art i mange lande. Dyrene bliver ofte ulovligt fanget af fiskere og i nogle tilfælde solgt videre på det sorte marked i en verdensomspændende handel med truede dyrearter. Skildpaddernes skjold er blandt andet stadig populært til at lave smykker og andre genstande af.

Overraskende fald

Forskerne havde derfor forventet at se en stigning i antallet af dræbte skildpadder, men det var ikke det, tallene viste. Det, der overraskede forskerne, var, at antallet af dræbte skildpadder faktisk har været faldende i de seneste ti år, så 28 procent færre skildpadder nu bliver dræbt i forhold til tidligere.

”Faldet kunne skyldes stærkere beskyttende lovgivning og forbedrede indsatser for at beskytte naturen, sammen med en større generel opmærksomhed på problemet, eller ændrede lokale normer og traditioner,” siger phd-studerende Kayla Burgher, der var medforfatter på studiet.

Selv efter faldet viste studiet dog, at op til 44.000 havskildpadder stadig bliver ulovligt slagtet eller videresolgt på det sorte marked hvert år.

Hovedforfatteren bag studiet, assisterende forskningsprofessor Jesse Senko, understreger, at der er en vis usikkerhed i tallene, fordi det er meget svært at præcist vurdere omfanget af en aktivitet, der sker i det skjulte.

Forskernes estimat bygger også kun på antallet af rapporter om hele skildpadder, og medregner altså ikke de tilfælde, hvor myndighederne har opsnappet ulovlige forsendelser af æg eller skjolddele, der allerede var lavet til smykker, og hvor det var umuligt at henføre delene til individuelle skildpadder.

Trods dette gemte studiet også på en anden god nyhed. Hovedparten af de ulovligt dræbte havskildpadder sker nemlig i områder, hvor skildpaddebestanden er relativt stor, stabil, og med lav grad af indavl.

”Det betyder, at de fleste af de dræbte havskildpadder kom fra sunde, lav-risiko bestande, og med et par få undtagelser tyder det på, at de nuværende niveauer af ulovlig fangst sandsynligvis ikke har en stor negativ effekt på de fleste store bestande af havskildpadder i verdens oceaner,” siger Senko.

Udover at være medforfatter på studiet forsker hun også i, om man kan undgå, at havskildpadder dør som bifangst i fiskenet, hvis man sætter små blinkende lamper på nettene.

Havskildpadder klarer sig bedre trods mange trusler

Der er stadig stor efterspørgsel efter havskildpadder af forskellige grunde. Lokalt kan fattige fiskere være fristet til at slagte og spise skildpadderne og deres æg. Og internationalt er især deres smukke skjold penge værd, fordi det kan bruges til at lave kamme, brilleglas og smykker af. Andre havskildpadder bliver fragtet levende til offentlige og private akvarier, særligt i Kina. Men her lever de ofte kun i kort tid, før de dør og bliver erstattet af nye skildpadder indfanget fra naturen.

Der er flere forskellige arter af havskildpadder i verden, og de er alle mere eller mindre truede. En del steder er de dog begyndt at vende tilbage, hvilket skyldes årtiers indsats for at beskytte dem og hjælpe med at udruge deres æg, så flere unger overlever.

Kilde: National Geographic, ScienceDirect