08. september 2011

Nye fiskekroge redder tusindvis af havskildpadder

WWF har lavet en cirkelformet krog, der kan reducere bifangsten af havskildpadder i Koraltrekanten med 80 procent.

Nogle gange kan en forandring så lille, at den er svær at få øje på, være en afgørende forskel. Det bekræfter tunfiskeren Wayan Witana på dækket af sin båd i Benoa Havn på Bali, hvor han er ved at gøre klar til næste togt.

”Før i tiden skulle vi altid bruge tid på at pille havskildpadder af krogene, nu bider de næsten aldrig på længere. Og hvis det sker en sjælden gang, drukner de ikke, så vi kan sætte dyrene ud igen,” forklarer den 42-årige fisker. Årsagen glimter i det skarpe sollys, da den balinesiske fisker viser de nye kroge frem, som han har fået af WWF.

 

Simpel ændring redder liv

Krogene ligner til forveksling de traditionelle j-kroge, som mange fiskere i området bruger til at fange tun. De gamle kroge fanger imidlertid ikke kun de populære spisefisk. Også tusindvis af havskildpadder, hajer, mindre hvaler og andre havdyr bider hvert år på krogene.

Den skadelige og uønskede bifangst kan imidlertid undgås ved at bøje krogene, så de i stedet tager form af bogstavet ’c’. De går derfor under navnet c-kroge.

WWF arbejder i området på at udbrede de forbedrede kroge til lokale fiskere, som efter den første skepsis har taget godt imod det nye redskab.

”Først skiftede jeg kun halvdelen af krogene på mine langliner ud med c-krogene, men jeg blev hurtigt overbevist. Vi fanger på en gang mange flere tun med de nye kroge, og samtidig gør de arbejdet nemmere, fordi vi slipper for havskildpadderne,” forklarer Wayan Witana.

Han gik over til de nye kroge i 2008 og har siden kunnet sælge tun til amerikanske og europæiske markeder, som efterspørger tun, der ikke har bifangst af havskildpadder og andre havdyr på samvittigheden.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.